חוקרים מאוניברסיטת ציריך ומבית החולים האוניברסיטאי ציריך גילו כי מוטציה ספציפית בתאים סרטניים של סוג אגרסיבי של סרטן דם יכולה למנוע מאימונותרפיה חדשה, דוגמת טיפול בתאי CAR T, לפעול כנגד הסרטן. המחקר שלהם גם מסביר מדוע התאים הסרטניים עמידים וכיצד ניתן להתגבר על עמידות זו: באמצעות טיפול תרופתי במקביל או תאי CAR T משופרים גנטית.
לוקמיה מיאלואידית חריפה היא צורה אגרסיבית של סרטן הדם. היא נגרמת על ידי מוטציות במספר רב של גנים שנרכשים במהלך חייו של אדם בתאי הדם הלבנים. אחד הגנים האלה – הגן מדכא הגידול המכונה ״TP53״ – משחק תפקיד מפתח.
בדרך כלל, TP53 מסייע במניעת התפתחותם של גידולים. בחולי סרטן הדם שבהם גן זה עבר מוטציה, מתמודדים עם פרוגנוזה גרועה ביותר, שכן תאי הסרטן שלהם עמידים בפני חומרים כימותרפיים קונבנציונליים.
לכן מתבצע מחקר אינטנסיבי בגישות טיפוליות חדשות, כגון אימון תאי חיסון המכונים ״תאי T״ מסוג CAR לתקיפת תאי הסרטן, שכבר נמצאים בשימוש מוצלח בסוגי סרטן אחרים בדם.
צוות מחקר בינלאומי בראשות הפרופסורים מרקוס מנז וסטפן בוצ'ר מאוניברסיטת ציריך והמחלקה לאונקולוגיה רפואית והמטולוגיה בבית החולים האוניברסיטאי ציריך הראה כעת כי תאי לוקמיה מיאלואידית חריפה עם מוטציה בגן T53 עמידים יותר באופן משמעותי לאימונותרפיה החדשה – טיפול בתאי CAR T – מאשר תאי לוקמיה מיאלואידית חריפה ללא מוטציה בגן זה.
"הסיבה להשפעה הפחותה של תאי CAR T על תאים סרטניים עם מוטציה בגן TP53 היא שתאי החיסון האלה ״מתעייפים״ מהר יותר ולכן הם פחות פעילים נגד התאים הסרטניים", אומר סטפן בוטצ'ר. הדרך להתגבר על מגבלה זו היא באמצעות מתן טיפול תרופתי במקביל לאימונותרפיה, או פיתוח תאי CAR T משופרים גנטית.