מסע בחלל ואפס כבידה יכולים לגבות מחיר מהגוף. מחקר חדש מצא כי אסטרונאוטים ללא היסטוריה קודמת של כאבי ראש עלולים לסבול ממיגרנה וכאבי ראש מתחי במהלך שהות ארוכה בחלל, הכוללת יותר מ-10 ימים בחלל. המחקר פורסם בגיליון המקוון של Neurology, כתב העת הרפואי של האקדמיה האמריקאית לנוירולוגיה.
"שינויים בכוח הכבידה הנגרמים על ידי טיסה לחלל משפיעים על תפקודם של חלקים רבים בגוף, כולל המוח", אמר מחבר המחקר וואן אוסטרהאוט מהמרכז הרפואי של אוניברסיטת ליידן בהולנד.
"מערכת שיווי המשקל, שמשפיעה על שיווי המשקל והיציבה, צריכה להתאים את עצמה לקונפליקט בין האותות שהיא מצפה לקבל לבין האותות הממשיים שהיא מקבלת בהיעדר כוח משיכה נורמלי. זה יכול להוביל ל׳מחלת ים׳ בחלל בשבוע הראשון, אשר כאב ראש הוא התסמין המדווח ביותר שלה. המחקר שלנו מראה שכאבי ראש מופיעים גם מאוחר יותר במהלך הנסיעה לחלל ויכולים להיות קשורים לעלייה בלחץ בתוך הגולגולת".
במחקר השתתפו 24 אסטרונאוטים מסוכנות החלל האירופית, ממנהל האווירונאוטיקה והחלל הלאומי של ארה"ב (נאס"א) ומהסוכנות לחקר החלל של יפן. הם שובצו במשלחות לתחנת החלל הבינלאומית למשך עד 26 שבועות מנובמבר 2011 עד יוני 2018.
החוקרים מצאו כי 92% מהאסטרונאוטים סבלו כאבי ראש במהלך הנסיעה לחלל לעומת ש-38% מהם דיווחו כי חוו כאבי ראש לפני הנסיעה לחלל. מתוך כלל כאבי הראש 90% היו כאבי ראש מסוג כאב ראש מתחי ו-10% היו מיגרנות.