הכר את המחלה

הכר את המחלה: COPD

מחלה חסימתית קבועה (כרונית) של דרכי האוויר – רקע, אבחון וטיפול

COPD. אילוסטרציה
רקע

משמעות הקיצור COPD הינו Chronic Obstructive Pulmonary Disease, קרי מחלה חסימתית קבועה (כרונית) של דרכי האוויר. ברוב המקרים המחלה נובעת מנזקי חשיפה לעישון מתמשך, אך קיימים גם מקרים בהם חשיפה תעסוקתית או חשיפה אחרת יכולה להביא למחלה זו. גם פגות מהווה גורם סיכום בחיים המבוגרים ל-COPD. כתוצאה מנזקים מבניים בלתי הפיכים בדרכי האוויר וברקמה הריאתית (נפחת), הנובעים מחשיפה לחומרים המזיקים, קיימת הצרות קבועה בדרכי האוויר המביאה לתסמינים הנשימתיים.

עיקר התסמינים הנשימתיים במחלה כוללים תסמינים נשימתיים ביניהם: קוצר נשימה, שיעול כרוני (בד"כ שיעול יצרני עם פליטת ליחה), אי סבילות למאמץ וצפצופים.

למחלת ה-COPD יש נטייה להתלקחויות, המתאפיינות בהחמרה חריפה בסימפטומים הנשימתיים, המביאה לצורך בשינוי טיפול תרופתי.

אבחון

אבחון מחלת ה-COPD נעשה בחולים עם תסמינים נשימתיים מתאימים, חשיפה לגורמי סיכון למחלה (בראש ובראשונה עישון) בד בבד עם הוכחת הפרעה חסימתית קבועה בבדיקת ספירומטריה (בדיקת תפקודי ריאות בעזרת נשיפה של אויר למכשיר, המראה הפרעה חסימתית בדרכי האויר).

טיפול

מטרת הטיפול היא להביא לשליטה מיטבית בתסמינים הנשימתיים ולמנוע את התלקחויות המחלה.

עיקר הטיפול במחלת ה-COPD הוא במשאפים המכילים מרחיבי סימפונות ולעיתים קרובות גם סטרואידים בשאיפה. הטיפול במשאפים הוא טיפול קבוע והכרחי והוכח באופן מובהק כמסייע בהשגת שליטה במחלה.

במידה ולא מושגת שליטה טובה תחת טיפול במשאפים, קיימים טיפולים נוספים, בין היתר טיפולים בכדורים (בנוסף למשאפים)- טיפולים אלה הוכחו באופן מובהק כמורידים התלקחויות.

מרכיב טיפולי נוסף הוא השיקום הנשימתי- פעילות גופנית מבוקרת הנעשית בהשגחת פיזיותרפיסט מוסמך ומתקיימת בבית החולים. פעילות זו הוכחה כמורידה קוצר נשימה, משפרת סבילות למאמץ ומשפרת את איכות חיי המטופל (למידע נוסף ניתן לקרוא את העלון על שיקום נשימתי).

קיים טיפול חדשני אשר אינו כלול בסל התרופות בו מתבצעת ברונכוסקופיה למטופל במהלכה יש שימוש באדים חמים או שמוכנסים שסתומים חד כיווניים  במטרה להוריד את צבירת האויר בריאות, האופיינית לחולי COPD עם נפחת ריאתית. פרוצדורה זו משפרת את קוצר הנשימה במטופלים המתאימים לעבור פרוצדורה זו.

מה אני יכול לעשות על מנת לשפר את השליטה במחלתי?
  • יש להקפיד על נטילת המשאפים באופן קבוע ובצורה נכונה. במידה והינך מתקשה בנטילת המשאף, אנא יידע את הרופא המטפל (רופא משפחה או רופא הריאות) על מנת שיוכלו להתאים לך את המשאף הנכון. יש להקפיד תמיד שיהיה משאף עודף בבית על מנת שלא ייווצר מצב שאין ברשותך יכולת לקבל טיפול.
  • הקפדה על מעקב רפואי בתדירות שהומלצה לך.
  • הקפדה על אורח חיים בריא:

    • הפסקת עישון
    • משקל מיטבי (הימנעות ממשקל עודף או תת משקל).
    • חיסונים- נגד שפעת (בעונה) ונגד דלקת ריאות
    • הימנעות מחשיפה לגירויים הידועים כמחמירים את מחלתך: הימנעות מאלרגנים, התרחקות מאנשים חולים, המנעות מיציאה מהבית בימים בהם יש זיהום אויר.
    • הקפדה על ביצוע פעילות גופנית סדירה 150 דקות בשבוע.

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
0:00
0:00