החודש מצוין יום המודעות הבינ"ל לאסתמה ( 7/5). אסתמה היא אחת המחלות השכיחות ביותר ולפי ארגון הבריאות העולמי ישנם כ-260 מיליון חולים בעולם במגוון גילאים. בישראל חיים כיום כחצי מיליון חולי אסתמה. היא מוגדרת כמחלה דלקתית כרונית הגורמת להיצרות והתנפחות דרכי הנשימה, ומייצרת עודף כיח (ליחה). התקפי אסתמה יכולים להיות קלים ולהוות מטרד קל, או התקפים חריפים המקשים על הפעילות היומיומית ואף עלולים לסכן חיים.
לאסתמה קיימות 5 דרגות חומרת מחלה אשר נקבעו ע"י GINA (איגוד דרכי הנשימה העולמי). דרגה 1 היא הדרגה המוגדרת הכי קלה ונשלטת ואילו דרגה 5 הינה הדרגה הקשה ביותר והיא מוגדרת כאסתמה חמורה ולא נשלטת (לא פעם גם באמצעות טיפול תרופתי) שאף יכולה להגיע למצב מסכן חיים ולאשפוז.
חלק מהטריגרים להתקף אסתמה יכולים להיות על בסיס אלרגי, והתסמינים הם בד"כ קשיי נשימה, לחץ או כאב בחזה, קוצר נשימה בשינה וציפצופים בנשימה בעיקר בשינה.
ממה צריך להיזהר ומה ניתן לעשות
ישנם מצבים שמהווים סכנה או טריגר עבור אסתמטיים וכדאי מאד שהם ובני משפחותיהם יכירו אותם כדי לנסות להקטין את הסיכון להתלקחות. להלן כמה מן הסכנות והדרכים להתמודד איתן:
- זיהום אויר – לפעמים השליטה בגורמים להתלקחות התקף אסתמה היא קלה, כמו למשל הימנעות מאבק, או מעשן. אך כשמדובר על זיהום אוויר, ההימנעות היא מסובכת יותר. גם כאן מצב האקלים העולמי לא מסייע. בשנים האחרונות, מדענים הראו כי זיהום אוויר ממכוניות, מפעלים ותחנות כוח עלולים להיות גורמים עיקריים להתקפי אסטמה. יותר מ-131 מיליון אמריקאים המהווים יותר מ-40 אחוזים מאוכלוסיית המדינה, חיים באזורים עם זיהום אוויר. בערך 30 אחוזים מהאסתמה בילדות היא עקב חשיפה סביבתית, שעלותה נאמדת בשני מיליארד דולרים לשנה. בנוסף, מחקרים מראים גם כי זיהום אוויר עשוי לתרום להתפתחותה של אסתמה באנשים בריאים. למעשה, מחקר בלוס אנג'לס שנערך לאחרונה מצא כי 8% ממקרי האסתמה בילדות הם תוצאה של חיים הקרובים לכבישים ראשיים.
- אבק – קרדית אבק הבית הידועה גם בשם קרדית האבק, היא אקרית מיקרוסקופית שחיה במגורי אדם בתנאי אבק ולחות על גבי ספרים, בגדים, וחפצים דומים. הקרדית ניזונה מקשקשי עור, והפרשותיה נחשבות לאחד מהגורמים העיקריים לתגובות אלרגיות בבני אדם. הקרדית היא אחד הגורמים השכיחים ביותר למחלות אלרגיות כמו נזלת, אסתמה, דלקת לחמיות ודרמטיטיס אטופית. היא נמצאת בשכיחות גבוהה בעיקר בחדרי השינה שלנו, במצעים, בוילונות ודרך ההימנעות ממנה היא שאיבת אבק לעיתים תכופות, החלפת מצעים בתדירות גבוהה, והימנעות משימוש בבדים בחדר השינה כולל וילונות ושטיחים.
- עונת המעבר ובמיוחד אביב (קדחת השחת) – לצד היופי שבתקופת האביב ישנם פרחים וצמחים רבים שזוהי עונת פריחתם, ולפיכך מפזרים הרבה אבקנים באוויר. עונת האביב מהווה טריגר לשיפעול האסתמה וישנם אסתמטיים שרק בעונות המעבר הופכים לרגישים וחווים התקפי אסתמה או נזלת אלרגית (המכונה גם "קדחת השחת"). התסמינים יכולים להיות קלים, כמו נזלת, התעטשות וגירוי בעיניים, או קשים יותר, כמו גודש אפי ואף התקפי אסתמה. התופעות גורמות לאי נוחות וסבל רב עד לכדי פגיעה של ממש באיכות החיים. הנזלת האלרגית היא בעיה נפוצה ופוגעת בכ-25% מהאוכלוסייה. לתופעות הללו קיימים טיפולים כגון טיפות ותרסיסים המכילים אנטי היסטמינים וכן סירופים לילדים. מומלץ להתייעץ עם רופא להתאמת הטיפול.
- אובך – תופעת האובך מופיעה בדרך כלל גם היא בעונות המעבר או בקיץ, וככל שהמשבר האקלימי גדל, כך אנו עדים ליותר ויותר אירועי אובך שמגיע בדר"כ ממדבריות באפריקה ונושא בתוכו חלקיקי אבק ופלסטיק קטנים מאד היוצרים עננת זיהום. אובך מסוכן לאסתמטיים ומומלץ בימים אלה שלא לצאת מהבית.
- התמדה בטיפול קבוע לאסתמה – ההיענות לטיפול היא אחת הבעיות הקשות בקרב חולי אסתמה. (מכיוון שהמחלה היא תנודתית לפעמים שמרגישים טוב, נוטים להפסיק את הטיפול). יש חשיבות רבה על התמדה בטיפול המומלץ ע"י רופא ריאות. רוב הטיפולים הקבועים מכילים סטרואידים נשאפים, מרחיבי סמפונות ארוכות טווח שבחלקן הגדול ניתן להשתמש גם באופן קבוע וגם לפי הצורך. בשנים האחרונות התרבו מחקרים המדגישים את חשיבותן של דרכי האויר הקטנות בטיפול באסתמה. המחקרים מראים כי ב- 9 מתוך 10 חולי אסתמה, יש מעורבות כלשהי של דרכי אויר קטנות במחלה. כמו כן נמצא שככל שדרגת האסתמה חמורה יותר, כך עולה מידת המעורבות של דרכי האויר הקטנות במחלה, אשר מעלה את הסיכון של המטופל לחוות התלקחויות והחמרות. הסיבה לכך היא ששטח הפנים של דרכי האויר הקטנות בריאה גדול פי 50 משטח הפנים של דרכי האויר הגדולות. ולפיכך הסיכון לפגיעה באזורים האלה גדל. לאחרונה נכנסו לשימוש בארץ ואף לסל התרופות משאפי 'טריפל' שונים (משאפים המכילים בתכשיר אחד שלושה חומרים פעילים של מרחיבי סימפונות וסטרואידים במינונים שונים) אשר הראו את יעילותם בהפחתת כמות ההחמרות והאישפוזים בקרב המטופלים. מבין משאפי הטריפל השונים נכנס גם משאף המכיל חלקיקים קטנים מאד (חלקיקי אקסטרה פיין) שהקוטר שלהם מאפשר הגעה גם לדרכי האויר הקטנות בריאה, שיעילותו הוכחה גם במינון בינוני של סטרואידים בחולים קשים יותר הנדרשים בדרך כלל למינון גבוה.
בדרגות האסתמה החמורות נמצאים חולים רבים אשר הטיפולים הקונבנציונליים של המשאפים פחות משפיעים עליהם. הם מגיעים ליותר אשפוזים, חווים יותר התלקחויות והתקפי אסתמה ומושפעים יותר מהטריגרים אליהם הם רגישים. היום יותר מתמיד הטיפולים הרפואיים בתחום האלרגיה, הנשימה, והאסתמה התפתחו עד מאד ויש בידנו כלים מגוונים כולל טיפולים ביולוגים מדוייקים ויעילים יותר לסובלים מדלקות בדרכי הנשימה ולחולים אסתמטיים על רקע אלרגי.
אסתמה היא מחלה כרונית ואיננה נעלמת או חולפת עם הזמן. לכן על החולים ובני משפחותיהם לפעול על מנת להשיג שליטה מיטבית בה. על אף מגוון הטיפולים הקיימים, עדיין ישנם חולי אסתמה קשה שלא מטופלים באופן אפקטיבי ואיכות חייהם נפגעת באופן משמעותי. המלצתי היא לגשת לאבחון אצל רופא ריאות או רופא אלרגיה מומחה על מנת להתאים למטופל את טיפול שיספק לו פתרון ארוך טווח ויסייע לו לחיות חיים נורמטיביים ובריאים עד כמה שניתן.