יין אדום עשוי להשתלב יפה עם ארוחת החג הקרובה. אבל עבור אנשים מסוימים, שתיית יין אדום אפילו בכמויות קטנות גורמת לכאב ראש. בדרך כלל, "כאב ראש מיין אדום" יכול להתרחש תוך 30 דקות עד שלוש שעות לאחר שתיית כמות מעטה של יין.
במחקר חדש, מדענים מאוניברסיטת קליפורניה בדייוויס בדקו מדוע זה קורה – אפילו לאנשים שאינם סובלים מכאבי ראש בעת שתיית כמויות קטנות של משקאות אלכוהוליים אחרים. חוקרים סבורים כי ״פלבנול״ שנמצא באופן טבעי ביינות אדומים יכול להפריע לחילוף החומרים התקין של אלכוהול ויכול להוביל לכאב ראש. המחקר פורסם בכתב העת Scientific Reports.
הפלבנול הספציפי המצוי ביין אדום נקרא ״קוורצטין״, והוא קיים באופן טבעי בכל מיני פירות וירקות, כולל ענבים. הוא נחשב נוגד חמצון בריא ואפילו זמין בצורת תוספי תזונה. עם זאת, כאשר משלבים חומר זה עם אלכוהול, זה יוצר בעייתיות.
"כאשר החומר נכנס למחזור הדם שלך, הגוף ממיר אותו לצורה אחרת שלו", אמר כימאי היין והמחבר המקביל אנדרו ווטרהאוס, פרופסור אמריטוס במחלקה לגידול גפנים ואנולוגיה באוניברסיטת קליפורניה דיוויס. "בצורה זו, הוא חוסם את חילוף החומרים של אלכוהול".
כתוצאה מכך, אנשים ששתו יין אדום יכולים בסופו של דבר לצבור את הרעלן ״אצטאלדהיד״, מסבירה המחברת הראשית אפרמיטה דווי, חוקרת במחלקה לגידול גפנים ואנולוגיה באוניברסיטת קליפורניה דיוויס. "אצטאלדהיד הוא רעלן ידוע, חומר מגרה ודלקתי", אמר דווי. "חוקרים יודעים כי רמות גבוהות של אצטאלדהיד עלולות לגרום להסמקה בפנים, כאבי ראש ובחילה".