באמצעות הטכנולוגיות החדישות ביותר – כולל ריצוף גרעיני של עכברים ורקמת כבד אנושית, הדמיה תלת-ממדית מתקדמת של עכברים כדי לאפיין תאי כבד מרכזיים במחלת הכבד – חוקרים חשפו מטרות חדשות לטיפול תרופתי במחלת כבד שומני שאינה עקב אלכוהול. את המחקר הובילו חוקרים מבית הספר לרפואה ע"ש אייקן בהר סיני.
באמצעות שיטות חדשניות אלה, החוקרים גילו רשת של תקשורת בין תאים המניעה היווצרות של צלקות בכבד ככל שמחלת הכבד מתקדמת. הממצאים, שפורסמו ב-4 בינואר בכתב העת Science Translational Medicine, עשויים להוביל להתפתחות של טיפולים חדשים במחלה.
מחלת כבד שומני שאינה עקב אלכוהול מאופיין ברמות שומן גבוהות בכבד, ונקשרת לעיתים קרובות לסוכרת מסוג 2, יתר לחץ דם ושומנים גבוהים בדם, והיא מהווה איום עולמי. בארצות הברית, מעריכים כי 30 עד 40 אחוזים מהמבוגרים סובלים מהמחלה, כאשר כ-20 אחוזים מהחולים הללו סובלים משלב מתקדם יותר המאופיין בדלקת כבדית קשה ועלול להתקדם להצטלקות מתקדמת (שחמת הכבד) ואי ספיקת כבד.
מחלת הכבד השומני היא הגורם העולה במהירות הרבה ביותר לסרטן הכבד ברחבי העולם. מכיוון ששלבים מתקדמים של המחלה נגרמים על ידי הצטלקויות של רקמת הכבד, ניסיונות להאט את תהליכי ההצטלקות נמצאים במרכז המאמצים לטיפול במחלת הכבד השומני, אך אין כיום תרופות מאושרות לטיפול בשיטה זו, אומרים החוקרים.