חשיפה לטמפרטורות גבוהות באופן קיצוני יכולה לגרום להחמרה של מחלות ו/או בעיות בריאותיות קיימות, לעתים עד לכדי מוגבלות ומוות בטרם עת, לדוגמה תחלואה נשימתית – מזג האוויר החם וזיהום האוויר מגדילים את מספר מולקולות האבק הקטנות באטמוספירה ומגדילות את שכיחות סופות החול. כתוצאה מכך עלולות להיגרם הפרעות במערכת הנשימה, ובטווח הארוך הן אף עלולות לגרום למחלות נשימתיות כרוניות, בעיקר לחולי אסתמה ולאנשים הסובלים מאלרגיות.
ככל שהטמפרטורה גבוהה יותר, אנו מאבדים כמות גדולה יותר של נוזלים ונעשים צמאים יותר, וכתוצאה מכך שותים לעיתים יותר מדי עד לכדי מצב של עודף נוזלים בגוף. עבור אנשים הסובלים מלב כושל, מצב של עודף נוזלים עלול לגרום לאי ספיקת לב בדרגה קשה. יחד עם זאת, החום הכבד גורם לאיבוד כמות גדולה יותר של נוזלים, מה שעלול לפגוע בתפקוד התקין של הכליות ולכן מנגד, יש לשתות כמות מספקת של נוזלים.
החום מסייע בהפחתת התיאבון ומצד שני הצורך בשתייה גדל. בקרב חולי סוכרת, שמזריקים אינסולין בסמוך לאוכל, אכילה בכמות קטנה יותר ושתייה בכמות גדולה יותר עשויות להשפיע על רמות הסוכר בדם – מה שעלול לגרום לתת-סוכר (היפוגליקמיה). לכן ההמלצה עבור אוכלוסייה זו היא לאכול יותר ארוחות קטנות במהלך היום.
בזמן שהטמפרטורה בחוץ גבוהה, כלי הדם במישור העורי מתרחבים, מה שגורם ליותר זרימת דם אליהם – לצורך הזעה שמקררת את הגוף. כתוצאה מכך, פחות דם זורם לאיברים הפנימיים החיוניים, כמו ללב, כבד, כליות, מוח וכד', מה שעלול לגרום לפגיעה קשה בתפקוד איברים פנימיים אלו, לעלייה משמעותית בחום הגוף, לאיבוד הכרה ואף למוות.
כמו כן ידוע כי חשיפה מרובה לשמש מגדילה את הסיכון לחלות בסרטן העור, והסיכון עולה עוד יותר בקרב אנשים בעלי גוון עור בהיר. גם בתחום הראייה, ידוע היום כי טמפרטורות גבוהות גורמות לשינוי בתאים של רשתית העין, וכתוצאה מכך נגרמת הפרעה בראייה ופגיעה בחדות ובאיכות הראייה, בעיקר בקרב אנשים בעלי רגישות יתר בעיניים. ישנם אף מחקרים שמצביעים על כך שלשהייה בטמפרטורות גבוהות ישנה השפעה גם מבחינה התנהגותית ואפילו נפשית, וכי הן עשויות לגרום להחמרה במצבי חרדה, ניסיונות אובדניים ורגרסיה.
אז מה ניתן לעשות?
- להימנע מחשיפה ממושכת לשמש, בפרט ב"שעות החמות" דהיינו 10:00-15:00, על מנת למנוע מכת שמש וכוויות שונות בגוף.
- מומלץ לשהות במקום מוצל/ ממוזג, בעיקר חולים קשישים וחולים עם מחלות כרוניות, כמו מחלות ריאה כרוניות.
- לפני כל יציאה לשמש יש להימרח במקדם הגנה.
- להימנע מפעילויות ספורטיבית/ אירובית בחוץ, כמו ריצה.
- לא להשאיר ילדים ברכב סגור – הטמפרטורה בתוך הרכב גבוהה פי כמה מהטמפרטורה מחוץ לרכב ומהווה סכנת חיים ממשית.
- יש להקפיד על שתייה מרובה כדי להחזיר את הנוזלים שמאבדים ולמנוע מצבי יובש.
- בחום קיצוני מומלץ להימנע מטיולים בטבע, מה גם שזו תקופה המאופיינת בהכשת נחשים ועקיצות עקרבים.
- יש להקפיד על תזונה מספקת בכמויות קטנות לאורך שעות היום, בעיקר בקרב חולי סוכרת.
- כדאי לשמור תרופות במקרר או בטמפרטורה שאינה עולה על 25 מעלות. בטמפרטורה גבוהה, התרופה מאבדת את התכונה הטיפולית שלה ולכן לא תשפיע על האדם שנוטל אותה.
- לעובדים בעבודה פיזית, כמו עובדי בניין, חשוב להקפיד על שתיה מרובה, חבישת כיסוי ראש למשל, קסדת בטיחות, כובע, בגדים מנדפי זיעה תוך הקפדה על מנוחה במקום מוצל.
מתי כדאי לפנות לבדיקה רפואית?
בכל מקרה בו חל שינוי פיזי כלשהו אצל אדם לאחר שהייה ממושכת בחום, לדוגמה חולשה, ערפול הכרה באופן מלא או חלקי, כאבי ראש עזים, התמוטטות, עילפון, חום של 41 מעלות (שמאפיין מכת חום), כאבי שרירים, אפאתיות וכדומה, ובפרט אם הוא נמנה על אחת מקבוצות הסיכון שצוינו, חשוב להגיע לחדר מיון/ מרפאה ולעבור בדיקה רפואית.