"בראבו-1". תזכרו את השם הזה. אדם בשנות ה-30 המאוחרות, שאיננו מסוגל לדבר בעקבות שבץ מוחי שעבר לפני 15 שנה, הצליח לבטא את מחשבותיו במילים שהופיעו על צג מחשב. מדובר בציון דרך מהפכני ברפואה.
צוות חוקרים אמריקאי השתמש בחיישנים ואלקטרודות שהוחדרו לאזורי מוח של אותו אדם שכונה "בראבו-1" – משותק שאיננו מסוגל לדבר עקב מצבו – והוא הוציא מילים מפיו שהוצגו על גבי מסך מחשב שהוצב לפניו. לשם שיפור הדיבור נעשה גם שימוש בתוכנה מיוחדת שמנתחת את התוכן של כל מילה ומחברת את המילים לכדי משפט מלא. מאמר על הפיתוח הרפואי-טכנולוגי הזה, שהוביל ד"ר דיויד מוזס מאוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו, פורסם אתמול בכתב העת הרפואי New England Journal of Medicine.
צוות החוקרים בחר לניסוי משותק-דיבור, שקיבל את סימון הזיהוי BRAVO1. האלקטרודות שהושתלו המוחו מדדו פעילות מוחית בעת שניסה לבטא עצמו ואת מחשבותיו בקול, כלומר בדיבור, ובעזרת השתלת התקן שמקדד את הסיגנלים במוח האדם באזור השולט על יכולת הדיבור וההבעה הקולית, הוא הצליח לייצר מילים בודדות ואף משפטים שלמים שהופיעו על גבי צג המחשב לפניו.
"בראבו-1" משותק לחלוטין בזרועותיו וברגליו והוא איננו מסוגל להניע את שרירי מערכת הקול. אזורי המוח, שבעבר אפשרו דיבור, לא נפגעו. עד כה משותקים שאיבדו את יכולת הדיבור השתמשו בהתקנים המתרגמים תנועות עיניים או ראש כדי לאיית מילים, בקצב של אות אחרי אות וכך לבטא את מחשבותיהם. יש גם כאלה שמסוגלים להשתמש בהתקן השולט על תוויין המחשב (computer cursor).
בשלב זה יכולתו של בראבו-1 לבטא 50 מילים בלבד כאשר קצב התקשורת שלו הוא 15 מילים בדקה, קצב איטי יחסית לדיבור טבעי רגיל שבו מייצרים 150-120 מילים בדקה. החוקרים סבורים שעם הזמן הטכנולוגיה הזאת תוכל לסייע לייצר אלפי מילים בתוך פרק זמן סביר.
המערכת שנבנתה דומה מאד לתוכנת מחשב שמתרגמת מלל בכתב (למשל סמס) לקול בטלפון חכם. התוכנה גם מתקנת אוטומטית תקלה שעלולה להיווצר בתרגום מסוג זה.