ממצאי מחקר חדש שהוצג בכנס הפיזיולוגיה האמריקאית בלונג ביץ', קליפורניה, בחודש שעבר, מראים כי צריכת אלכוהול מוגברת עלולה להעלות את הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2 בקרב מבוגרים בגיל העמידה.
במחקר בהובלת חוקרים מאוניברסיטת טקסס נבדקו שתי קבוצות של מבוגרים בני 64-50. נמצא כי אנשים שצרכו אלכוהול באופן מוגבר היו בסיכון גבוה יותר באופן משמעותי לפתח "הפרעת שימוש באלכוהול", כפי שהוגדר על ידי מבחן זיהוי הפרעות שימוש באלכוהול בארה"ב. משתתפי המחקר עברו בדיקה שכללה מענה על שאלון הערכת תדירות השתייה ונפח השתייה שלהם, וכן בדיקת PEth המשמשת למדידת רמות של סמן ביולוגי שנוצר בדם לאחר צריכת אלכוהול, אותו ניתן לזהות בדם עד ארבעה שבועות.
שתיינים כבדים הוגדרו כמשתתפים עם ציון PEth של 20 ננוגרם למיליליטר (ng/mL) ומעלה, בעוד ש"שותים לא כבדים" הוגדרו כמשתתפים עם ציוני PEth מתחת ל-20 ng/mL.
בנוסף, צוות המחקר ניתח דגימות דם נוספות משתי קבוצות מתנדבים. לשתיינים הכבדים היו רמות גלוקוז גבוהות יותר בצום, מה שמצביע על כך שלשימוש כבד באלכוהול עשויות להיות השפעות שליליות על ויסות הגלוקוז באוכלוסיות מבוגרות בעקבות תפקוד לקוי של הכבד והלבלב.
המכון הלאומי האמריקאי לשימוש באלכוהול ואלכוהוליזם (NIAAA) מגדיר שתייה כבדה של אלכוהול כחמישה משקאות ומעלה ביום או 15 משקאות ומעלה בשבוע לגברים, ולנשים – יותר מארבעה משקאות ביום או שמונה משקאות ומעלה בשבוע. על פי המכון הקנדי למידע בריאותי (CIHI), שתייה מרובה מוגדרת אצל גברים שדיווחו על צריכה של לפחות חמישה משקאות, או נשים שדיווחו על צריכת ארבעה משקאות או יותר בפעם אחת לפחות, בתדירות של פעם בחודש, בשנה האחרונה.
"שתיית אלכוהול החורגת מהגבולות המומלצים גורמת נזק כבד לאיברים בכל הגוף ומגבירה לא רק את הסיכון לפתח סוכרת מסוג 2, אלא גם מחלות אחרות", אומרת עדינה בכר, דיאטנית סוכרת ותזונה קטוגנית, מחברת הספר "הדיאטה הקטוגנית" וחברת המועצה הלאומית לסוכרת. "אלכוהול גורם למצבים של היפוגליקמיה, רמות סוכר נמוכות בדם, כיוון שהוא מונע שחרור של גלוקוז מהכבד וכך מפריע לשחרור ההורמונים המתנגדים לאינסולין בזמן ההיפוגליקמיה. מצב מסוכן זה עלול לגרום לאיבוד הכרה בקרב סוכרתיים שצורכים הרבה אלכוהול".
לדבריה, הקפדה על שתייה מתונה – עד שתי מנות אלכוהול ביום לגברים ומנה לנשים – תשמור על רמות סוכר מאוזנות, כשהעדיפות היא ליין, שעשוי אף לסייע באיזון רמות הסוכר. כמו כן, ממליצה בכר לשלב ארוחה שומנית תוך כדי השתייה, למשל בוטנים. בכל מקרה מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל או עם דיאטנית בנוגע לכמות המומלצת, במיוחד אם אתם מטופלים באינסולין.