מחקרים

שמרים בקפיר נלחמים בחיידקים גורמי מחלות

חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון גילו שהקפיר, משקה חלב מותסס, מכיל חומר שמשבש תקשורת בין חיידקים

משקה קפיר, אילוסטרציה

חיידקים פרוביוטיים שנמצאים ביוגורט או בכדורים תורמים לבריאות המיקרוביום, ועקב כך לחיזוק מערכת החיסון, לבלימת התרבות יתר של פטריות, לבריאות דרכי השתן ואפילו לויסות מצבי רוח ודיכאון.

חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון חקרו את משקה הקפיר, שהוא משקה חלב מותסס, שמכינים אותו מגרגרי קפיר, שהם שילוב של שמרים וחיידקי חומצה לקטית. הם גילו שהשמרים במשקה מייצרים חומר שמעכב חיידקים מחוללי מחלות, כולל כולרה וסלמונלה. החומר, הנקרא טריפטופול אצטט, פועל על ידי שיבוש התקשורת בין החיידקים. המחקר פורסם בכתב העת BMC Microbiome.

מקורו של הקפיר בצפון הקווקז ובטיבט, והשתמשו בו אלפי שנים. למשקה יתרונות בריאותיים נחשבים רבים, הכוללים הורדת כולסטרול, הפחתת דלקת והפעלת השפעה נוגדת חמצון. כמו פרוביוטיקות אחרות, יש לקפיר גם תכונות אנטי-מיקרוביאליות, אך עד עתה לא היה ברור איך הוא מעכב את צמיחתם של חיידקים הגורמים למחלות.

החוקרים גילו שהשמרים בקפיר שנקראים Kluyveromyces marxianu מפרישים מולקולה שנקראת טריפטופול אצטט, ושהיא משבשת את התקשורת בין החיידקים.

 חיידקים משחררים מולקולות איתות לסביבתם. כאשר המולקולות מגיעות לריכוז מסוים, הן מפעילות שינויים בביטוי הגנים בחיידקים מאותו המין. שינויים אלה מאפשרים לחיידקים הגורמים למחלות לתאם את פעילותם על פי מספרם. תיאום זה נחוץ לחיידקים מסוימים כדי להגן על עצמם או לתקוף את מארחיהם. במקרים מסוימים, כאשר הם מגיעים לצפיפות מסוימת, החיידקים עשויים להתאחד וליצור ציפוי מבריק, או "ביופילם", על גבי משטח.

תחליף אנטיביוטיקה נגד חיידקים עמידים

החוקרים מצאו שלטריפטופול אצטט הייתה השפעה מעכבת על חיידק הכולרה, על Pseudomonas aeruginosa הגורם לדלקת ריאות, Salmonella enterica שגורם להרעלת מזון Staphylococcus aureus, שגורם לזיהומים מסכני חיים.

החוקרים כותבים כי ההפרעה בתקשורת שגורמים השמרים כנראה אופיינית לסביבות מורכבות בהן חיים מיקרואורגניזמים רבים ושונים יחד, כמו במזון פרוביוטי או במעי האנושי.

הגילוי של השפעתו של טריפטופול אצטט על חיידקים מחוללי מחלה עשוי לסייע במאבק נגד התפתחות העמידות לאנטיביוטיקה בחיידקים, שמהווה איום גדול על בריאות הציבור.

במחקר המשך שטרם פורסם, גילו החוקרים כי לחומר זה עשויות להיות גם תכונות אנטי דלקתיות. לדברי המדענים, עבודתם במודלים של בעלי חיים מצביעה על כך שהחומר מסוגל להרגיע את התגובה החיסונית המוגזמת המכונה סערת הציטוקינים שמתרחשת אצל חלק מהאנשים שנדבקו בנגיף הקורונה.

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
  1. למה אין למצוא את משקה הכפיר בסופרים?

0:00
0:00