טכנולוגיה רפואית

תקווה לעיוורים ב"בילינסון": השתלת שבב זעיר תחזיר את הראייה

ניתוח ייחודי שבוצע בבית החולים בילינסון באישה הסובלת מעיוורון יאפשר לה ראייה פונקציונלית הודות לטכנולוגיה פורצת דרך מתוצרת כחול-לבן

טיפול חדשני לעיוורים. אילוסטרציה
טיפול חדשני לעיוורים. אילוסטרציה

לראשונה בישראל ביצעו רופאי מערך העיניים בבילינסון ניתוח חדשני במסגרתו הושתל שבב זעיר על רשתית של מטופלת בת 80 הסובלת מעיוורון זה 33 שנים. השתל, שפותח ע"י חברת  ננו-רטינה הישראלית, הינו שבב זעיר המכיל חיישן אשר קולט את התמונה הנוצרת על-גבי הרשתית, מתרגם את התמונה לאותות חשמליים המועברים ישירות מתאי העצב  אל המוח ועל ידי כך מאפשרים לו לייצר תמונה חזותית בשחור-לבן.

הניתוח המורכב בוצע על ידי ד"ר ריטה ארליך, מנהלת יחידת הרשתית, והסתיים בהצלחה. המטופלת שוחררה לביתה לאחר אשפוז מעקב קצר והפעלת השתל תבוצע בשבועות הקרובים. התהליך כולו יימשך מספר חודשים.

עד היום הושתלו ארבעה שתלים כאלה בעולם והטיפול נחשב לפורץ דרך בשל הטכנולוגיה הייחודית שמאפשרת ראייה פונקציונאלית לאנשים עיוורים והן בשל ההליך הניתוחי. הניתוח מתקיים בהרדמה כללית ומבוצע במרביתו דרך פתחים קדמיים בקרנית העין. לאחר הניתוח השתל מופעל ונשלט בעזרת קרן אור בלתי נראית המוקרנת ממשקפיים ייחודיים הניתנים לחולה. כיול הפרמטרים מבוצע במהלך מספר מפגשים בשבועות הראשונים שלאחר הניתוח, המלווים באימון ושיקום ראייה כדי ליישם מיומנות ראייה חדשה בביצוע פעולות יומיומיות.

פרופ' דב וינברגר, לשעבר מנהל מערך העיניים ב"בילנסון" ושותף בהליך הפיתוח של השתל הישראלי, הסביר כי  "שתל מתוכנן ופועל כרשתית מלאכותית ומשתלב במבנה הטבעי של העין האנושית תוך שימוש במרכיביהה האופטיים. הטכנולוגיה היא תוצאה של שנות מחקר ארוכות וניסיון נצבר בשילוב שבין אדם ומכונה".

ד״ר ארליך, שכאמור ביצעה את הניתוח, מסרה: "מדובר במהלך פורץ דרך שיש בו בשורה של ממש עבור כאלה שכבר לא האמינו שיוכלו לשוב לראות. לצד התקווה להחזיר ראייה לאותם החולים ישנה גם גאווה עצומה בשל היותו של השתל פיתוח כחול-לבן".

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
0:00
0:00