כהורים אשר חוו את הקושי והאתגר עם עודף המשקל של אחד מילדינו אנחנו יודעים מה אתם מרגישים. נתחיל מהמקום האופטימי – זה לחלוטין בר שינוי, ויתרה מכך יכול לעשות שינוי גדול בבית. השאלה היא כיצד לטפל בזה? ישנה תפיסה מוטעית לפיה הטיפול בהשמנת ילדים הוא תזונתי בלבד, אך נסיוננו ב-13 שנים האחרונות מלמד שהפו התזונתי הוא חלק קטן בלבד מהתהליך כשמדובר בילדים וילדות בגילאים הצעירים (4-12).
מהי בעצם השמנת ילדים?
המורכבות ביכולת של הילד/ה לווסת את כמויות האוכל והמתוקים, הקושי לחוש בשובע ולזהות כשהגוף מאותת שהוא שבע, היהמנעות מלהיות יותר בתנועה ובצורה משמעותית ובשאיפה גם עם ביטחון והרגשה טובה בגופם ובעצמם.
מה ההורים אומרים ומה אנחנו אומרים:
- הילד/ה שלנו לא אוהבים פעילות גופנית – אנחנו אומרים שיש ילדים שמתקשים בפעילות גופנית.
- הילד/ה לא מפסיקים לאכול – אנחנו אומרים שיש ילדים שלא למדו לזהות או השתבשה להם תחושת השובע.
- הילד/ה כל הזמן חושבים ועסוקים באוכל – אנחנו אומרים שיש ילדים שהוויסות שלהם לא מאוזן ושהאוכל מהווה עבורם נחמה ומקום בטוח.
- ניסינו הכל – אנחנו אומרים לא להתייאש, פשוט לא פעלתם בדרך שמותאמת לגיל של הילד/ה ובצורה שלוקחת בחשבון את כל המכלול שזה מצריך כדי להצליח.
מה הטיפול מצריך?
זו שאלה מצוינת ויש לה כמה תשובות. אנחנו מאמינים כי רק באמצעות שינוי הרגלים המתבססים על 4 מישורים ניתן לייצר שינוי.
הרגלים משתנים באמצעות פעולות שאנו עושים בכל יום, פעולות קטנות ומקדמות. כאשר הרגלים חדשים מתחילים להכנס ומופנמים הם לאט לאט מפנים את ההרגלים הישנים והופכים להיות הרגיל, ושם מתחיל השינוי.
ארבעת המישורים של השינוי
מישור פיזי: לגרום לילדים להאמין בעצמם ובגופם באמצעות תנועה. זה אומר פעילות גופנית, חוגים, יציאה לפארק, הליכה, משחקי כדור, אופניים וכדומה. כל דבר שיכול לייצר תנועה ולו הקטנה ביותר.
מישור התנהגותי: ליצור שינוי בהרגלים קיימים דרך יצירת הרגלים חדשים. לדוגמה: אם הילדים צופים במסך בזמן הארוחה, נדאג לשנות את סביבת האכילה כך שזה לא יקרה בסלון/בחדר/במטבח או אם יש רצון תמידי לאכול משהו מתוק אנו נדאג לחכות לפחות שעה מרגע סיום הארוחה כדי לא להצמיד ולהשריש את זה כהרגל מקובע.
מישור רגשי: השפה בה אנחנו בוחרים להתנהל מול הילדים שלנו ליד שולחן האוכל ועם האוכל היא השפה שתקבע את מערכת היחסים של האוכל עם הילדים שלנו. לדוגמה: לדבר על אוכל כ"לא בריא" לא באמת מקדם, כיוון שהילדים לא עושים את ההקשרים שאנחנו כמבוגרים עושים (וביננו גם לנו זה לא באמת עובד). אנחנו לדוגמה, מדברים עם הילדים על אוכל כמזין וכך נוצר הקשר בין מה שאני מכניס לפה חבין ההשפעה שלו על האנרגיה והכח של הגוף שלי וגם על תחושת השובע שלי.
מישור תזונתי: זהו מישור מאוד חשוב אך הוא לא הכל. כל עוד נלמד את ילדנו להרגיש שובע, לצמצם את כמויות הפחמימות והמתוקים מתוך מקום של הבנה וחיבור לגוף הכל יקרה באופן טבעי, או יותר נכון יחזור למקום הטבעי בו הוא היה.
חשוב להבין שלילדים בעלי עודף משקל לוקח יותר זמן להרגיש שבעים, יותר זמן לרצות לזוז, יותר זמן לדחות סיפוקים. ולכן התהליך אומנם יותר מורכב אך אם ניסיתם רק אחד או שניים מהמישורים – זה לא יעבוד, ולא בגללכם ולא בגלל הילד/ה שלכם, אלא פשוט מחוסר ידע והבנה כיצד להחזיר את השליטה על עודף המשקל הפיזי והרגשי של ילדכם.
דן אברמוב: בעל ניסיון של 15 שנה בתחום הכושר והבריאות. בן הזוג של חמוטל ואבא לגלי שירי ואסי. בעלים של מרכז לתוכניות טיפול ופעילות גופנית לילדים וילדות בגילאי 4-12, מפתח שיטת דן+חמוטל למניעה וטיפול בהשמנת יתר בילדים. מרצה בבתי ספר, ארגונים וחברות, הגיש פינה קבועה לאורח חיים בריא לילדים בתוכנית הבוקר של מיכל צפיר "לבחור נכון".
מאמן כושר אישי, ספינינג ופילאטיס, מאסטר קינזיס באימון פונקציונלי מטעם חברת טכנוג'ים, מאמן להרזיה בגישת "לרזות דרך הראש". הקים וניהל מועדוני כושר מהמובילים בארץ והקים את אחד ממרכזי הכושר הגדולים בארץ לילדים, שכללו תוכניות מיוחדות לילדים מסורבלי תנועה, הפרעות תקשורת, קשב וריכוז, קשיים רגשיים והתפתחותיים וילדים בעלי עודף משקל. בוגר תואר שני במנהל עסקים – Zicklin Executive EMBA city university of New York. עובד עם ילדים, נוער ומבוגרים.
חמוטל אברמוב: בעלת ניסיון של 15 שנים בטיפולים רגשיים לילדים במסגרת בריאות הנפש, הרווחה ומשרד החינוך. בת הזוג של דן ואמא לגלי,שירי ואסי. רקדנית, יוצרת, מורה למחול ומדריכת פילאטיס. כיום: בעלים של מרכז לתוכניות טיפול ופעילות גופנית לילדים וילדות בגלאי 4-12 ובעלת קליניקה פרטית לטיפול קוגניטיבי התנהגותי בשילוב אומנויות בדגש מערכתי (משפחתי, דיאדי, פרטני לילדים והדרכות הורים). עובדת עם ילדים בעלי הפרעות תקשורת (ASD), קשב וריכוז (ADD, ADHD), וקשיים רגשיים שונים (בטחון עצמי, דימוי גוף, עודף משקל וכו'). מרצה ומדריכה סטודנטים.
תואר ראשון מהאקדמיה למחול ומוזיקה בירושלים. M.A בטיפול בתנועה – בתחום הבעה ויצירה מאוניברסיטת לסלי. בוגרת המסלול ללימודי המשך בטיפול משפחתי וזוגי בשלוחת מגיד של האוניברסיטה העברית בירושלים, המסלול לפסיכותרפיה קוגניטיבית התנהגותית במכון פסגות, והנחיית קבוצות.
לאתר של דן וחמוטל, לחץ/י כאן