כל מה שרציתם לדעת על וירוס הפפילומה (HPV)

מהו וירוס הפפילומה? מי צריך להתחסן ומתי? מהי בדיקת פאפ ומתי צריך לעבור אותה? ד"ר אלכסנדרה בר און‎ עונה על שאלות אלו ועוד

בדיקת פאפ לגילוי נגיף הפפילומה. צילום אילוסטרציה
בדיקת פאפ לגילוי נגיף הפפילומה. צילום אילוסטרציה

למרות שכיחותו והמודעות ההולכת וגוברת לגבי וירוס הפפילומה (HPV), הנושא עדיין נותר אפוף תפיסות מוטעות ומידע מוטעה. ההדבקה בוירוס פפילומה יותר שכיחה ממה שרבים מבינים. כ-80% מהנשים שקיימו יחסי מין נחשפו ל-HPV בשלב מסוים בחייהן. נתון זה עשוי להיראות מדאיג, אך חשוב לציין שברוב המקרים, הנגיף חולף מבלי לגרום נזק. הסיבה לכך היא שמערכת החיסון שלנו, מערכת מורכבת של תאים וחלבונים, שמגינה על הגוף מפני זיהום, מתמודדת אתו ביעילות.

עם זאת, כ-20% מהנשים שנחשפו לנגיף הפפילומה יישארו עם הווירוס, וכאן למעשה טמון פוטנציאל הנזק, שכן הנגיף עלול לגרום להתפתחות מצב טרום סרטני ולסרטן צוואר הרחם. אלו הם מצבים חמורים הדורשים טיפול רפואי, ומדגישים את החשיבות של בדיקות קבועות.

חשיבות החיסון

מניעה היא אסטרטגיה חשובה בניהול התפשטות והגנה מפני HPV. קיים חיסון נגד HPV, הניתן בדרך כלל בכיתה ח' ולמי שלא התחסן מומלץ לעשות זאת עד גיל 45. עד גיל 26 החיסון בסל בכל מרפאות הבריאות. חיסון זה יעיל ביותר ובעל תופעות לוואי מינימליות, מה שהופך אותו לכלי חיוני במאבק נגד HPV.

למרות ששימוש בקונדומים יעיל מאוד במניעת מחלות מין רבות, הוא אינו מעניק הגנה מלאה מפני נגיף הפפילומה. הסיבה לכך היא ש-HPV יכול לעבור ממגע עור לעור והוא יכול להדביק אזורים שאינם מכוסים על ידי קונדום. שימוש בקונדומים יכול להפחית משמעותית את הסיכון להעברת נגיף הפפילומה, אך הוא אינו מבטל אותו לחלוטין.

מי צריך להתחסן?

קודם כל, לא רק בנות, אלא גם בנים. וירוס פפילומה הוא גורם ידוע לסרטן הפין, פי הטבעת ומעתרי הקל.

מומלץ להתחסן לפני תחילת קיום יחסי מין, שכן יעילות החיסון גבוהה יותר לפני החשיפה לנגיף. עם זאת, החיסון יכול להועיל גם לאנשים שכבר החלו בחיים מיניים או שסבלו בעבר מיבלות או נגעים באיברי המין, שכן הוא עשוי למנוע מחלות הנגרמות מזני HPV נוספים שלא נחשפו אליהם עדיין. בנוסף, אצל גברים לא קיימת בדיקת סקר לסרטן הקשור ל-HPV ולכן חיסון הוא דרך חשובה לצמצם את הסיכון שלהם לחלות בסוגי סרטן, למשל סרטן הפין, פי הטבעת ומתריי הקל. בנוסף, גם מגן על בנות הזוג או על בני הזוג שלהם.

כיצד ניתן החיסון ומה הן תופעות הלוואי שלו?

החיסון ניתן בזריקה תוך-שרירית. בהתאם לגיל ולרקע החיסוני הקודם וניתן בשתיים או שלוש מנות, עם מרווח של לפחות חודש בין הראשונה לשנייה וארבעה חודשים לפחות בין השנייה לשלישית. החיסון בטוח ויעיל, ואינו כרוך בתופעות לוואי חמורות. תופעות לוואי שכיחות וקלות חולפות עשויות לכלול כאב, אדמומיות ונפיחות במקום ההזרקה, חום, כאב ראש, סחרחורת, בחילה, הקאה, שלשול וכאבי בטן. במקרים נדירים, עשויה להתרחש תגובה אלרגית חמורה הנקראת אנפילקסיס, הדורשת טיפול רפואי מיידי.

האם גם נשים שחוסנו צריכות לעבור בדיקת פאפ?

חיסון ה-HPV אינו מונע לחלוטין את כל מקרי סרטן צוואר הרחם ולכן עדיין חשוב שנשים תבצענה בדיקות גינקולוגיות סדירות על מנת לזהות שינויים בצוואר הרחם שיכולים להעיד על תחילת תהליך סרטני. טיפול מוקדם בשינויים אלה עשוי למנוע את התפתחות הסרטן.

מהי בדיקת פאפ ומי צריכה לעבור אותה?

בדיקת פאפ היא בדיקת סקר ל-HPV המומלצת לביצוע בישראל לנשים מגיל 25 עד 64, לפי נייר העמדה הישראלי כל שלוש שנים. כמו כן, מומלץ להמשיך במעקב עד גיל 75.

בדיקת פאפ (בדיקת hpv) היא הליך פשוט שניתן לבצע במרפאה של רופא או במרפאה. הבדיקה כרוכה באיסוף תאים מצוואר הרחם, ובדיקת נוכחות של וירוס פפילטמה, במידה ואישה מתגלה כחיובית משלמים בדיקת ציטולוגיה מאותו הבקבוק בכדי לאבחן האם נגרם הנזק ע"י הוירוס.  אם מתגלים תאים לא תקינים, ייתכן שיידרשו בדיקות נוספות. בדיקות פאפ רגילות הן חיוניות מכיוון שהן יכולות לזהות שינויים טרום סרטניים, שניתן לטפל בהם לפני שהם מתפתחים לסרטן.

על ידי שמירה על מידע ונקיטת אמצעי הזהירות הדרושים, נוכל להפחית משמעותית את הסיכון לבעיות בריאות הקשורות ל-HPV. זכרו, מניעה תמיד עדיפה על ריפוי, גשו להתחסן אם טרם יצא לכן.

מקורות:

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
0:00
0:00