נדיר מאוד להעביר את תקופת החורף או אפילו את עונות המעבר בלי לכל הפחות צינון קל, המלווה כמעט תמיד בשיעול טורדני. לעיתים, השיעול הזה מלווה אותנו למספר ימים ואף למעלה מכך וממשיך להעיק עלינו גם אחרי שהחלמנו מהמחלה או הצינון – אך מתי צריך להתחיל לשים לב שהוא לא "עובר את הגבול"?
שיעול כרוני מוגדר ככזה אשר נמשך למעלה משלושה שבועות ומתחלק לשני סוגים: שיעול יבש או שיעול עם ליחה. כאשר השיעול מתמשך לתקופה "מוגזמת", הוא פוגם באיכות החיים שלנו, מפריע לשינה רציפה במהלך הלילה וגורם לדברים טריוויאליים ויום-יומיים כמו דיבור או אכילה להיות מאומצים ולעיתים אף כואבים. במקרים קשים יותר, השיעול הכרוני עלול להוביל למצבים מסוכנים כמו אובדן הכרה, חבלה גופנית ואף לשברים בצלעות.
לשיעול כרוני גורמי סיכון רבים, כאשר אחד המובילים והמזיקים ביותר הוא כמובן עישון – ולכן מומלץ בתוקף להימנע מכך. כמו כן, חשיפה לחומרים מזיקים, למשל במסגרת העבודה, מהווים גם הם פקטור משמעותי שעלול להביא לשיעול כרוני.
אז מהן הסיבות הנפוצות ביותר לשיעול כרוני – ואיך נטפל בהן?
ראשית כל, חשוב להבין מה הסיבה שגרמה לשיעול המתמשך. רק לאחר אבחון ראשוני ובהתאם לתוצאות שנקבל, נקבע את אופן הטיפול במטופל/ת.
הסיבה: תסמונת טפטוף האף (post nasal drip) – מצב בו מיוצרת נזלת מוגברת באף, המטפטפת עד לאזורי הגרון ועלולה להוביל לשיעול טורדני.
הטיפול: במקרים של בעיות במערכת הנשימה העליונה – כמו תסמונת זו, בעיות שקדים או פוליפים, דלקת במערות האף (סינוסיטיס) או נזלת כרונית אלרגית, תינתן הפנייה לטיפול רופא/ה מומחה לאף-אוזן-גרון ולעיתים יינתן מרשם לטיפות אף.
הסיבה: קצרת (אסתמה) ומחלת ריאות חסימתית כרונית, COPD, הן מחלות דלקתיות בדרכי הנשימה, הנחשבות לסיבות נפוצות מאוד לשיעול כרוני טורדני.
הטיפול: במקרה של מחלת ריאות, נערוך צילום חזה ובירור תפקודי הריאות (ספירומטריה). לעיתים תינתן הפנייה לבדיקת CT בחזה לבירור מעמיק יותר של סיבת השיעול.
הסיבה: תופעות לוואי של נטילת תרופות לטיפול במחלות שונות, כמו למשל כדורים ללחץ דם.
הטיפול: במקרה בו נאבחן שהגורם לשיעול הוא טיפול תרופתי אחר, תישקל החלפת התרופות – בכפוף לייעוץ רפואי נוסף. לאחר הפסקת הטיפול, תיבחן השפעת ההפסקה על תדירות השיעול, ובהתאם לכך נקבע את המשך הטיפול.
הסיבה: ריפלוקס קיבתי-וושטי (GERD) – מצב בו חומצות הקיבה עולות בחזרה לחלל הפה ומייצרות שיעול כרוני טורדני.
הטיפול: במקרה של חשד לריפלוקס, ייערך אבחון הכולל בירור על היסטוריה של כאבים בקיבה, רקע של מחלות גסטרו שיכולות לייצר ליחה מוגברת וכתוצאה מכך גם שיעול, הימצאות חיידקים בקיבה ועוד.
הסיבה: כניסת גוף זר לדרכי הנשימה.
הטיפול: נבחן את הדרך המיטבית, היעילה והבטוחה ביותר להוצאתו מהגוף.
חשוב לזכור: שיעול כרוני שאינו מאובחן ומטופל בהתאם, עלול להוביל לסיבוכים שונים כגון זיהומים חוזרים ומחלות ריאות קשות, עד כדי גרימת נכות וטיפול קבוע בחמצן. אבחון נכון ומדויק עשוי אף לזהות מקרים של סרטן ריאות. בכל מקרה של שיעול כרוני, יש לפנות בהקדם לרופא/ה לבירור הסיבה.