טיפולי שיניים לילדים – חמישה טיפים שכל הורה חייב להכיר

ד"ר אמירה אייזיק-קשת, רופאת שיניים לילדים, מסבירה להורים מתי מתחילים לטפל בשיני הילדים, איך מקפידים על ציחצוח, מה עושים בבדיקה הראשונה ועוד

בריאות הפה, צחצוח שיניים. אילוסטרציה
מתי כדאי להתחיל טיפולי שיניים בילדים? מה עושים במקרה של חבלה? ואיך לעזאזל גורמים להם לצחצח?  כרופאת שיניים מומחית ברפואת שיניים לילדים אני נתקלת במגוון שאלות והתלבטויות רבות של הורים, המיוחדות לתחום זה. הנה כמה נקודות שיעזרו לכם לעשות מעט סדר בדברים.

מתי להגיע לבדיקת שיניים בפעם הראשונה?

ההמלצה היא גיל שנה, כאשר בקעו השיניים החותכות הקדמיית התחתונות והעליונות המרכזיות (אם לא בקעו לא להילחץ). 

מטרת הבדיקה היא בעיקר הנחיות והתחלת מעקב עם ההורים, הדרכת צחצוח ותזונה, ובעיקר לאבחן עששת. 

הילד לא רוצה לצחצח – מה עושים?

הרגלים קבועים ודפוס התנהגות – נתחיל בגיל צעיר ובדוגמה אישית.ֿ ניתן לילד לשחק עם המברשת מדי יום ביומו, בוקר וערב. כמובן הכי חשוב – לא נוותר גם אם הילד מסרב. אם נוותר בגיל צעיר, נזיק לו בעתיד. חשוב להשתמש במשחת שיניים מותאמת לגיל המכילה פלואוריד.

הילד נחבל – מה עושים?

ראשית להרגיע את הילד,  להניח משהו קר על מקום החבלה, כמו קרח,שלגון וכדומה. יש צורך להגיע לבדיקה ולאמוד את מהות החבלה וכן האם מדובר בשיניים חלביות או קבועות.

ניקוי שיניים ומריחת פלואוריד

במהלך הביקורות יש צורך בניקוי אבנית ומריחת פלואוריד. הפלאוריד הינו מינרל שיעיל מאד בחיזוק אמייל – זגוגית השן – ומניעת עששת.

איך לבחור מברשת שיניים לילד?
מברשת השיניים צריכה להיות רכה ומותאמת לגיל הילד וגודל השיניים ובעיקר למבנה הפה החסת והשיניים כמובן. אין לרכוש מברשת שיניים לפי הגיל, אלא לפי גודל שתי השיניים הקדמיות – המברשת צריכה להיות ברוחב של שתי שיניים. לא תמיד ישנה התאמה מקבילה של גיל וגודל השיניים. מברשת שיניים חשמלית מומלצת, אך צריך לבדוק שנעשה בה שימוש נכון – ילדים לרוב נוטים לשחק עם המברשת ולא לצחצח נכון, ולכן חשוב להגיע לבדיקה עם מברשת השיניים ולקבל הדרכה מהרופא.
האם עששת היא עניין גנטי? 
לעששת בהחלט יש מרכיב גנטי משמעותי. בכדי לאבחן זאת חובה להגיע לבדיקה בגיל מוקדם, בעיקר אם אכן קיים מרכיב גנטי. חשוב לנטרל את כל גורמי הסיכון לעששת ולעשות מעקבים לעתים קרובות.
0:00
0:00