מישהו מטפל בך

סרטן המעי הגס: הטיפול שאתם לא מכירים

ד"ר גלי פרל, מנהלת היחידה לאשפוז יום ומיון אונקולוגי במכון דוידוף במרכז הרפואי רבין מתארחת בפרק חדש של מישהו מטפל בך, תוכנית הבריאות של ישראל, לשיחה על הסרטן השני בשכיחותו בישראל

סרטן המעי הגס הוא השני בשכיחותו במדינת ישראל, עם כ-3,200 חולים חדשים מדי שנה. בגידול הסרטני עצמו קיימים מדדים ביולוגיים, על פיהם אפשר לבחור תרופה מתאימה יותר העונים לשם ביו-מרקרים. איך אפשר לטפל ולמה הבדיקה הזו כל כך חשובה?

למרות שהמחלה שכיחה יותר בעשור השישי והשביעי לחיים – קיימת בשנים האחרונות עלייה גם בקרב צעירים: לפי מחקר שפורסם ב-PMC ב-2018, כ-20% מהחולים גרורתיים באבחנה ו50% מהחולים שמאובחנים עם מחלה מקומית, ויפתחו גרורות במהלך חייהם.

ביו-מרקרים: מהם ואיך נעזרים בהם בטיפול?

"ביו-מרקרים הם מדדים ביולוגיים בתוך הגידול עצמו", מסבירה ד"ר גלי פרל, מנהלת אשפוז יום אונקולוגי ואונקולוגית בכירה במכון דוידוף במרכז רפואי רבין. "על פי הביו-מרקרים ניתן להחליט אם תרופה מסוימת יכולה להתאים כטיפול".

ישנם סוגים שונים של ביו-מרקרים. ד"ר פרל עושה את ההבחנה: "יש ביו-מרקרים פרוגנוסטיים, באמצעותם ניתן להחליט לאיזה טיפול החולה יגיב. יש גם ביו-מרקרים פרדיקטייבים שעל בסיסם להגיד אם לחולה יש פרוגנוזה טובה יותר או פרוגנוזה טובה פחות".

״בנוסף״, מציינת ד״ר פרל, ״קיימים גם מרקרים לאימונותרפיה, בהם לוקחים תרופות שמעוררות את כל מערכת החיסון ועוזרות לנו לתקוף את המחלה עצמה". בקרב פלח קטן מהאוכלוסייה, היא מפרטת, "במעי הגס יש ביו-מרקר ספציפי שנקרא MSI שיכול לנבא את התגובה לטיפול האימונותרפי. חשוב לציין שזו אוכלוסייה קטנה מסך החולים, מדובר בסך הכל ב-4%".

לדבריה, "אם זכיתם להיות באוכלוסייה הזו – תוכלו לקבל את הטיפול המלא באימונותרפיה. ואז, למרות שזו מחלה גרורתית, אנחנו יודעים שניתן להגיע גם לריפוי".

איך בוחרים את הטיפול המתאים ביותר לכל חולה?

"המרקר (מדד הביולוגי) הראשון במאי נקרא RAS. בגידולים ללא מוטציה, מתאפשר טיפול ממוקד בשילוב כימותרפיה שמשפר משמעותית את סיכוי ההישרדות. בעיקר בגידולים שמאליים – מחקרים הראו ששימוש בו הראה שיפור משמעותי בהישרדות".

"מרקר נוסף שמעניק צפי, MMR-MSI – מה שמצביע על קבוצה של חולים שיכולים להגיב טוב לאימונותרפיה, טיפול שמפעיל את מערכת החיסון נגד הגידול. ביו-מרקר זה חשוב במיוחד לאור העובדה כי אוכלוסיעת החולים הזו מגיבה פחות טוב לטיפולים הכימותרפיים המקובלים. בגידולים בשלבים מוקדמים, נוכחות הסמן הזה אף מרמזת על סיכוי נמוך יותר להתפשטות המחלה, אם כי השפעתו בשלבים מתקדמים יותר עדיין נחקרת".

IL-ERB-00122

שירות לציבור. מוגש בחסות חברת מרק

0:00
0:00