תזונה

אוכלים פחות בשר וחולים פחות בסרטן

מחקר נרחב בבריטניה זיהה קשר בין הפחתה בכמות הבשר בתזונה לבין סיכון מופחת לחלות בכל סוגי הסרטן

תזונה צמחונית/ טבעונית. אילוסטרציה
תזונה צמחונית/ טבעונית. אילוסטרציה

מחקר חדש שנערך באוניברסיטת אוקספורד מצא שלאנשים שאוכלים פחות בשר יש סיכון נמוך יותר לחלות בכל סוגי הסרטן. המחקר פורסם בכתב העת BMC Medicine.

במחקר רחב ההיקף שבדק את ההשפעה של רמות שונות של צריכת בשר על הסבירות לפתח סרטן, נמצא כי לצמחונים, לצמחונים שאוכלים דגים ולאנשים שאוכלים מעט בשר יש סיכון מופחת משמעותית לפתח סרטן.

מחברי המחקר ניתחו נתונים סטטיסטיים לגבי מקרי סרטן באופן כללי וגם בחנו מקרוב את ההשפעה של אכילת בשר על שלושה מסוגי הסרטן הנפוצים ביותר: סרטן שד לאחר גיל המעבר, סרטן הערמונית וסרטן המעי הגס.

ממצאי המחקר מתווספים לראיות קודמות לכך שדיאטה צמחונית או דלת בשר קשורה לסיכון נמוך יותר לתחלואה בסרטן וכן לכך שאנשים עם הרגלי תזונה שונים נוטים לחלות בסוגי סרטן ספציפיים.

החוקרים עקבו אחר 472,377 אנשים בבריטניה על פני תקופה ממוצעת של 11.4 שנים. לאף אחד מהמשתתפים, שהיו בני 40-70 כשגויסו למחקר בין השנים 2006 ל-2010, לא היתה אבחנה של סרטן בתחילת תקופת המחקר. במהלך המחקר אנשים דיווחו על צריכת הבשר שלהם לחוקרים.

החוקרים חילקו את קבוצת המחקר לארבע קבוצות:

אוכלי בשר דיווחו שאכלו בשר מעובד, עופות או בשר אדום, כולל בשר בקר, חזיר וכבש, יותר מחמש פעמים בשבוע. בקבוצה זו היו 247,571 פרטים – 52.4% מכלל אוכלוסיית המחקר.

אוכלי תזונה דלת בשר, אנשים שאכלו אותם מזונות אך מקסימום חמש פעמים בשבוע. הם היוו 43.5% מאוכלוסיית המחקר.

אוכלי דגים, שאכלו דגים אך לא בשר והיוו 10,696 פרטים –  2.3% מאוכלוסיית המחקר.

צמחונים וטבעונים, שלא אכלו לא בשר ולא דגים והיוו 1.8% מהקבוצה כולה, 8,685 איש.

בתום תקופת המחקר, 54,961 אנשים פיתחו סרטן מסוג כלשהו. החוקרים ציינו 5,882 מקרים של סרטן המעי הגס, 9,501 מקרים של סרטן הערמונית ו-7,537 מקרים של סרטן שד לאחר גיל המעבר.

החוקרים התייחסו לקבוצת אוכלי הבשר כבסיס וחישבו את הסיכון לפתח סרטן עבור שלוש הקבוצות האחרות. הנתונים הראו שלקבוצת הצמחונים והטבעונים היה סיכוי נמוך ב-14% לפתח סרטן בהשוואה לקבוצות האחרות. לאוכלי הדגים היה סיכוי נמוך ב-10% לחלות בסרטן, ואוכלי התזונה דלת הבשר הפחיתו את הסיכון לחלות ב-2%.

נשים לאחר גיל המעבר שהיו צמחוניות היו בסיכון נמוך ב-18% לסרטן השד, בעוד שגברים שאוכלים דגים וצמחונים היו בסיכון נמוך ב-20% ו-31%, בהתאמה, לסרטן הערמונית.

כאשר עורכי המחקר בדקו את סרטן המעי הגס, הם גילו שלאוכלי תזונה דלת בשר היה סיכון נמוך ב-9% ללקות במחלה, בהתאם למחקרים קודמים. מחברי המחקר מצאו כי צמחונים ואוכלי דגים נוטים להיות צעירים ומשכילים יותר, ונוטים פחות לעשן ולשתות אלכוהול. לדבריהם, ייתכן שגורמים נוספים משפיעים על הנטייה לסרטן, למשל העבודה שצמחונים נוטים יותר לעסוק בספורט, או שיש להם BMI תקין.

החוקרים סבורים שמהמחקר ניתן להסיק שכדאי להגביל את צריכת הבשר המעובד והאדום בתזונה ולצרוך תזונה עשירה בדגנים מלאים, פירות, ירקות וקטניות, תוך שמירה על משקל גוף בריא.

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
0:00
0:00