מספר מחקרים הצביעו בעבר על כך שתזונה בריאה עשויה להפחית את הסיכון של אדם לדמנציה, אך מחקר חדש מצא כי שתי דיאטות הכוללות את הדיאטה הים תיכונית אינן קשורות לסיכון מופחת לדמנציה. המחקר התפרסם בגיליון המקוון של Neurology ב-12 באוקטובר 2022, כתב העת הרפואי של האקדמיה האמריקאית לנוירולוגיה.
תזונה ים תיכונית כוללת צריכה גבוהה של ירקות, קטניות, פירות, דגים ושומנים בריאים כגון שמן זית, וצריכה נמוכה של מוצרי חלב, בשר וחומצות שומן רוויות.
"מחקרים קודמים שנעשו על השפעות התזונה על הסיכון לדמנציה הניבו תוצאות מעורבות", אמרה מחברת המחקר איזבל גלאנס, רופאה מאוניברסיטת לונד בשוודיה. "בעוד שהמחקר שלנו אינו שולל קשר אפשרי בין תזונה לדמנציה, לא מצאנו קשר במחקר שלנו, שכלל תקופת מעקב ארוכה – המשתתפים היו צעירים יותר לעומת מחקרים אחרים, ולא היה צורך שיזכרו מה הייתה התזונה שלהם שנים אחורה".
במחקר השתתפו 28,000 אנשים משוודיה. למשתתפים היה גיל ממוצע של 58, לא הייתה להם דמנציה בתחילת המחקר ועקבו אחריהם במשך 20 שנה. במהלך המחקר, המשתתפים מילאו יומן מזון בן שבעה ימים, שאלון תדירות אכילה מפורט ועברו ראיון. עד סוף המחקר, 1,943 אנשים (6.9%) אובחנו עם דמנציה.
חוקרים בחנו עד כמה התזונה של המשתתפים תואמת את ההמלצות התזונתיות הקונבנציונליות ואת התזונה הים תיכונית. לאחר התאמה לגיל, למין ולהשכלה, החוקרים לא מצאו קשר בין הקפדה על תזונה קונבנציונלית או על תזונה ים תיכונית לבין סיכון מופחת לדמנציה. גלנס ציינה כי יש צורך במחקר נוסף כדי לאשש את הממצאים.