מבוגרים עם אסתמה ממושכת עשויים להיות בסיכון מוגבר להתקף לב או שבץ עקב הצטברות של שכבה שומנית הקרויה פלאק טרשתי בעורקי הצוואר, כך עולה ממחקר חדש שפורסם היום בכתב העת Journal of the American Heart Association, כתב העת של איגוד הלב האמריקאי. לנבדקים הייתה הצטברות מוגברת של פלאק בעורקי הצוואר – עורקים גדולים שנושאים דם למוח, בהשוואה לאנשים ללא אסתמה.
אסתמה היא מחלה נשימתית שגורמת לדלקת בדרכי הנשימה של האדם החולה לעתים קרובות, כתגובה לטריגרים מסימים – מה שמקשה על הנשימה. דלקת כרונית לאורך זמן ידועה כתורמת להצטברות פלאק טרשתי בעורקים, המכונה טרשת עורקים, והיא קשורה לסיכון גבוה יותר לקרע של פלאקים אלה, מה שגורם להתקף לב או שבץ.
"רופאים ומטופלים רבים אינם מבינים שדלקת אסתמטית בדרכי הנשימה עלולה להשפיע על העורקים, ולכן עבור אנשים עם אסתמה מתמשכת טיפול בגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם עשוי להיות מועיל מאוד", אמר מחבר המחקר הראשי מתיו ס. טטרסל, עוזר פרופסור במחלקה לרפואה באוניברסיטת ויסקונסין במדיסון. "הנוכחות והנטל של פלאק טרשתי בעורקי הצוואר הוא מנבא חזק לאירועים לבביים ועורקיים עתידיים".
לצורך מחקר זה, החוקרים השתמשו בנתונים של משתתפים שהשתתפו במחקר הרב-אתני על טרשת עורקים כדי לבחון את הקשר הפוטנציאלי בין אסתמה לבין פלאק טרשתי בעורקי הצוואר. מדובר במחקר של כמעט 7,000 מבוגרים שהחל בשנת 2000 ועדיין עוקב אחר המשתתפים בשישה מקומות ברחבי ארצות הברית, כאשר כל המשתתפים היו נקיים ממחלות לב וכלי דם.