כבר שנים רבות ידוע שיש קשר בין עשב הרוזמרין לבין זיכרון: "יש רוזמרין, זה לזיכרון", אומרת אופליה במחזה הידוע "המלט" של שייקספיר. אחד מהחומרים המצויים ברוזמרין ומרווה נקרא חומצה קרנוזית. במחקר חדש בדקו החוקרים את השפעתה של החומצה הקרנוזית על חולי אלצהיימר – מחלה אשר מהווה את הגורם המוביל לדמנציה בארה"ב.
חומצה קרנוזית היא תרכובת בעלת מאפיינים נוגדי חמצון ואנטי דלקתיים. היא מעודדת הפעלה של אנזימים המרכיבים את מערכת ההגנה הטבעית של הגוף. למרות יתרון זה קשה לגוף לנצל את החומצה הקרנוזית הנצרכת בתזונה מאחר שהיא אינה יציבה ומתפרקת במהרה. לכן, במחקר החדש התמקדו החוקרים בניסיון לייצר גרסה יציבה של החומצה, לה ניתן השם "diAcCA". התרכובת החדשה הופכת במלואה לחומצה קרנוזית במעי, רגע לפני ספיגתה לזרם הדם.
בתוצאות המחקר שפורסמו בכתב העת Antioxidants בחנו החוקרים את הפעילות של החומצה על עכברים חולי אלצהיימר. הם מעידים כי העכברים שטופלו הראו שיפור ביכולות הזיכרון ועליה במספר הסינפסות במוחם. מכיוון שאלצהיימר ודמנציה מאופיינות בירידה בכמות הסינפסות, החוקרים משערים שטיפול בחולי אלצהיימר או דמנציה בתרכובת החדשה יוכל להביא לשיפור בתסמיני המחלה או לכל הפחות למניעת התדרדרות המחלה. כמו כן, הבחינו החוקרים בירידה משמעותית ברמת הדלקת במוחם של העכברים שקיבלו את הטיפול.
"על ידי מאבק בדלקת ובלחץ חמצוני באמצעות התרכובת diAcCA, הגדלנו את מספר הסינפסות במוח", אומר פרופסור סטיוארט ליפטון שהוביל את המחקר. "עשינו מספר בדיקות זיכרון, ומצבם של כל החולים שופר תחת טיפול בתרופה".