הדרת נשים היא נושא חשוב בשיח הציבורי ובקריאה לשוויון זכויות אזרחיות. אולם כאשר מדובר בתחום הרפואי, הרי שהדרת נשים ממחקרים היא חמורה פי כמה שהרי מדובר בעניינים של חיים ומוות, באופן מילולי.
לאחרונה עלו חששות כי נשים וחולים מבוגרים אינם מיוצגים באופן הולם בניסויים קלינים הבוחנים את היעילות והבטיחות של טיפולים להורדת שומנים בדם. ניסויים אלה מהווים את הבסיס הראייתי להנחיות לאומיות ובינלאומיות בתחום, כך שהדרת נשים מהם מעלה ספק בקשר ליעילותם וליעילות ההנחיות הנוגעות לאוכלוסיה זו.
סקירה שנעשתה בנושא ניסתה לאמוד את מגמות הייצוג של נשים וחולים מבוגרים (מעל 65 שנים) בניסויים קליניים של טיפולים להורדת שומנים. החוקרים סקרו מסדי נתונים אלקטרוניים מינואר 1990 ועד דצמבר 2018. מחברי הסקירה חיפשו ניסויים עם גודל מדגם של לפחות 1,000 חולים, שבחנו טיפולים תרופתיים להפחתת שומנים בדם וכללו תקופות מעקב של שנה ומעלה.
ייצוג הנשים בעלייה, אך זה לא מספיק
בסקירה נכללו 60 ניסויים עם 485,409 מטופלים. מספר הנבדקים החציוני בכל מחקר היה 5,264. ייצוג הנשים היה 28.5%. נרשמה עלייה בשיעור הנשים במחקרים בין התקופה של 1990 עד 1994 (18.4%-20.5%) לתקופה של 2015 עד 2018 (33.4%-33.8%).
נשים לא היו מיוצגות בניסויים באופן הולם בהשוואה לשיעור התחלואה שלהן הקשורה ברמות שומנים בדם. הפער בלט במיוחד בתחלואה בסוכרת, אי ספיקת לב, מחלות לב כליליות יציבות ותסמונת כלילית חריפה.
בין הגורמים המגבילים את כמות הנשים במחקרים היו:
- הכללת נשים לאחר גיל המעבר בלבד
- אי הכללת נשים לאחר עיקור ניתוחי
- הוצאת נשים בהריון ומניקות מהמחקר
ראיות לא אמינות = טיפול לא יעיל
מבחינת אוכלוסיה מבוגרת, רק 23 ניסויים קליניים אקראיים (683,263 משתתפים), סיפקו דיווח על שיעור המשתתפים הזקנים ביחס לשאר הגילאים במחקר. הייצוג הכולל של המשתתפים הזקנים היה 46.7% ושיעור זה גדל באופן מספרי מ-31.6% בתקופה של 1995 עד 1998 ל-46.2% בתקופה של 2015 עד 2018.
בסקירה שיטתית זו של ניסויים לטיפולים להורדת שומנים בדם, הכללת נשים ומשתתפות מבוגרות במחקר עלתה עם הזמן. ועדיין, נשים ומשתתפות מבוגרות נותרו בתת ייצוג. מגבלה זאת במחקרים מהווה אבן נגף בבסיס הראיות לטיפול יעיל ובטוח בקבוצות אוכלוסיה אלו.