תזונה

הטרנדים המובילים בעולם התזונה: מחטיפים בריאים ועד צפיפות תזונתית

כשמדובר בטרנדים בעולם התזונה, אילו מהם באמת יכולים להועיל לבריאותנו ואילו הם רק אופנה חולפת?

טרנדים בתזונה. צילום אילוסטרציה
טרנדים בתזונה. צילום אילוסטרציה

קל למדי לזהות את הטרנדים האחרונים בעולם התזונה. לעתים קרובות אנחנו שומעים על טרנדים חדשים בעולמות התזונה והפחתת המשקל מחברים, בני משפחה או ערוצי המדיה החברתית, ובמהרה – מוצרי מזון חדשים רבים מופיעים על מדפי חנויות המזון. כשמדובר בטרנדים בעולם התזונה, אילו מהם באמת יכולים להועיל לבריאותנו ואילו הם רק אופנה חולפת?

סוזן בוורמן, מנהלת הדרכת תזונה בחברת הרבלייף, מדווחת על על הטרנדים המובילים כיום בעולם התזונה, כפי שעלה בכנס השנתי של האקדמיה לתזונה ודיאטה שהתקיים לאחרונה באטלנטה, ג'ורג'יה, ארה"ב:

חטיפי חלבון – תעשו מקום במזווה

אחד הטרנדים הבולטים ביותר בכנס היה חלבון. יצרני המזון להוטים לספר כמה חלבון מכילים המוצרים שלהם, ובמיוחד החטיפים. ייתכן כי הדבר מצביע על כך שאולי אנחנו מתחילים להתרחק מהאמונה שאכילת חטיפים היא הרגל גרוע ושלחטיפים מאוזנים ובריאים יש מקום במזווה שלנו.

חטיפים זכו עד כה למוניטין גרוע משום שאנשים רבים מקשרים אכילת חטיפים ל"מזונות מהירים" המציעים תועלת תזונתית מועטה. אכילת חטיפים נחשבת לרוב למזיקה משום שהיא נתפשת כמשהו שעושים בעיקר לצורכי בידור ולא כדי להגביר את צריכת הוויטמינים, המינרלים או החלבון. אולם, חטיף בריא המכיל חלבון יכול לשרת מספר מטרות חשובות: הוא יכול לסייע בהשקטת תחושת הרעב בין הארוחות ומספק גם "הזדמנות אכילה" נוספת שמאפשרת לשלב יותר מאכלים מזינים בתפריט היומי.

מזון ללא גלוטן – כאן כדי להישאר

בין אם אנשים נאלצים לעבור למזון נטול גלוטן בשל סיבות בריאותיות ובין אם לאו, הטרנד של מזון ללא גלוטן כובש אנשים רבים והוא יכול לסייע בהוספת גיוון וערכים תזונתיים לתפריט. כיוון שהמקור העיקרי לגלוטן בתזונה הוא חיטה, מגמה זו מציעה אלטרנטיבות מגוונות של דגנים דוגמת קינואה, כוסמת, דוחן, טף, אמרנה והמזונות המיוצרים מהם. זוהי דרך נפלאה להוסיף גיוון לתזונה, ומשום שכל צמח מציע סט ייחודי של חומרים מזינים, תוכלו לצרוך מגוון רחב יותר של ויטמינים, מינרלים ופיטו-נוטריאנטים.

עם זאת, יש דבר אחד שכדאי להביא בחשבון: נטול גלוטן אין פירושו בהכרח דל קלוריות. אנשים רבים הצטרפו לטרנד נטול הגלוטן כשהם מניחים שמדובר במסלול ישיר להפחתת משקל. לפני 10 או 15 שנים זה אולי היה נכון משום שאז היו רק מוצרים בודדים ללא גלוטן ובעבר תזונה ללא גלוטן כללה בעיקר פירות, ירקות, חלבון ופחמימות פחות מזוקקות.

חיידקים "טובים" – גם בשורשים מותססים 

מסתמן כי ישנו עניין רב בתחום מחקר המיקרוביום של מערכת העיכול וכי אנו עומדים לראות יותר ויותר מוצרים שמיועדים לתמוך בצמיחה של חיידקים "טובים" אלה. מזונות מותססים יכולים להיות הדרך שבה אנחנו מכניסים את החיידקים הטובים האלה למערכת העיכול. רוב האנשים מכירים מוצרי חלב מותססים (דוגמת יוגורט וקפיר) כמקור לחיידקים אלה. בעולם יש גם מוצר חדש, גבינת קוטג' מותססת, ובתערוכה הוצגו גם שורשי סלק וגזרים מותססים.

סופר פוד – מה זה באמת אומר?

המונח "סופר פוד" היה מאז ומעולם רק טרנד שיווקי בעולם התזונה. לרוב הוא מיוחס למזונות בעלי ערכים תזונתיים גבוהים כגון: גוג'י ברי, זרעי צ'יה, ספירולינה או אסאי, מזונות שבשנים האחרונות זכו להכרה עולמית גדולה כמזונות-על בעלי סגולות רפואיות. אולם יש לזכור כי ירקות ופירות בכלל הם מקור לנוגדי חמצון, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. צריכה יומיומית מגוונת של ירקות ופירות בחמישה צבעים חיונית להגנה על הגוף ולשמירה על בריאותו.

צפיפות תזונתית

לאחרונה וכפי שעלה בכנס השנתי של האקדמיה לתזונה ודיאטה, יותר ויותר חברות מאמצות גישה מעט שונה, ובמקום דגש על סגולות רפואיות ספציפיות, הדגש מושם על צפיפות תזונתית הקובעת עד כמה המזון צפוף ברכיבי תזונה בריאים ביחס לכמות הקלוריות שבהם. כך למשל, ירקות ופירות הם בעלי צפיפות תזונתית גבוהה משום שהם עשירים בחומרים מזינים ובעלי ערך קלורי נמוך. ירקות עמילניים, דגנים מלאים, אגוזים וזרעים הם בעלי צפיפות תזונתית בינונית. הצפיפות התזונתית הנמוכה ביותר נמצאת במוצרים מהחי ומזונות מעובדים.

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
0:00
0:00