לתזונה המורכבת ברובה ממזונות צמחיים כגון ירקות שורש, קטניות, פירות וירקות בדרך כלל יש השפעה אקלימית חיובית יותר והיא קשורה גם ביתרונות בריאותיים, כגון סיכון מופחת לסוכרת ומחלות לב וכלי דם, כפי שהוכח במספר מחקרים גדולים. עם זאת, מעט מחקרים נעשו על האופן בו בריאותם של אנשים מושפעת מאכילת מוצרים המבוססים על מה שמכונה חלבונים צמחיים.
במחקר החדש של אוניברסיטת צ׳אלמרס, צוות מחקר במחלקה למדעי המזון והתזונה ניתח 44 תחליפי בשר שונים שנמכרו בשוודיה. המוצרים מיוצרים בעיקר מחלבון סויה ואפונה, אך כוללים גם את מוצר הסויה המותסס ״טמפה״ ומיקופרוטאינים – כלומר חלבונים שמופקים מפטריות.
"בין המוצרים האלה, ראינו שונות רחבה בתכולה התזונתית של מוצרים אלה ועד כמה הם ברי קיימא מבחינה בריאותית. באופן כללי, הספיגה המשוערת של ברזל ואבץ מהמוצרים הייתה נמוכה ביותר. הסיבה לכך היא שתחליפי הבשר האלה הכילו רמות גבוהות של ״פיטטים״ – אנטי-נוטריאנטים שמעכבים את ספיגת המינרלים בגוף", אומרת ססיליה מאייר לאבה, המחברת הראשית של המחקר, שהגנה לאחרונה על התזה שלה על המגבלות התזונתיות של מעבר מחלבון מן החי לחלבון צמחי.