סלט יווני לארוחת בוקר, חומוס וטחינה לארוחת צהריים. טעים? בוודאי. בריא? מסתבר שכן. התזונה הים תיכונית נחשבת לבריאה וכעת מקבלת חותם מחקרי שמהווה חדשות טובות לישראלים. בפרויקט ה-NU-AGE, בדקו חוקרים האם תזונה ים תיכונית במשך שנה יכולה לשנות את המיקרוביוטה של המעי ולהפחית את הנטייה לחלות.
ידוע כי הזדקנות מלווה בהידרדרות של תפקודים גופניים ודלקת, מה שתורם לרגישות גבוהה יותר למחלות. חוקרים הוכיחו בעבר כי רגישות למחלות משתנה עם שינויים במיקרוביוטה המושפעים מתזונה.
במחקר זה אפיינו את המיקרוביוטה של המעי באמצעות 612 נבדקים. הנבדקים, חלקם ללא נטייה לחלות וחלקם עם נטייה לחלות, חיים בחמש מדינות באירופה (בריטניה, צרפת, הולנד, איטליה, פולין). המחקר בדק את הנבדקים לפני ואחרי שהחלו דיאטה של תזונה ים תיכונית למשך 12 חודשים.
שיפור קוגנטיבי וקשר שלילי למדדי דלקת
תוצאות המחקר הראו כי היצמדות לתזונה ים תיכונית היתה קשורה לשינויים ספציפיים במיקרוביום. החוקרים מצאו כי מדדים מסוימים שמראים על ירידה בנטייה לחלות נמצאו במבוגרים לאחר התזונה הים התיכונית, וכן נצפה שיפור קוגניטיבי, בעוד שנמצא קשר שלילי בין תזונה ים תיכונית למדדי דלקת, ביניהם חלבון מגיב C ו-IL-17.
החוקרים מצאו כי מיקרוביום ששונה לאחר שינוי התזונה היה קשור לעלייה בייצור חומצות שומן עם שרשראות קצרות/branced ובירידה בייצור של חומצות מרה משניות, p-cresols, אתנול ו-CO2.
לסיכום, ממצאי המחקר הצביעו על כך שמעבר לתזונה ים תיכונית יכול להוביל לשינויים במיקרוביוטה ולתהליך הזדקנות בריא יותר. עכשיו, כאשר תזונה ים תיכונית הוכחה כבריאה, אפשר ליהנות אפילו יותר מהאוכל הישראלי שאתם כל כך אוהבים.