כל עלייה בכמות הצריכה של משקאות אלכוהוליים נקשרת לפגיעה במוח. כך עולה ממחקר חדש שעסק בצריכת אלכוהול ופורסם היום (חמישי) באתר medrxiv למחקרים רפואיים שטרם עברו ביקורת עמיתים. נתוני המחקר נאספו ונותחו על ידי חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד הבריטית לפי דיווח עצמי של כ-25 אלף איש בבריטניה שעברו סריקות מוח.
במחקר נמצא כי לשתיית אלכוהול יש השפעה על החומר האפור במוח שחשוב בעיקר לעיבוד מידע וכי ככל ששותים יותר, יורד נפח החומר האפור במוח. כידוע, החמור האפור במוח פוחת עם הגיל, הוא משפיע על ביצועים במבחני זיכרון ובחולי דמנציה ניכרת הפגיעה בו. החוקרים מציינים כי אמנם כמות קטנה מאוד של משקה אלכוהולי תורמת רק 0.8% ליצירת הבעיה אבל ככל ששותים יותר והכמות עולה, כך גורמי הסיכון לנזק המוחי גוברים.
יין, בירה או וויסקי? כולם, לדברי החוקרים, גורמים נזק כלשהו למוח ואין חשיבות איזה סוג משקה אלכוהולי שותים. בעיקר עולה הסיכון לנזק בקרב צרכני אלכוהול שלהם בעיות בריאותיות נוספות כגון יתר לחץ דם או עודף משקל. החוקרים מדגישים: גם צריכת אלכוהול מתונה היא אינה בטוחה.
ראש מכון המחקר הבריטי, המתמחה במחקרי אלכוהול, ד"ר סאדי בוניפאס, הוסיף: "אי אפשר עדיין להצביע איזו כמות אלכוהול נחשבת בטוחה מפני מחלות במוח, אך ידוע ששתייה כבדה מזיקה מאוד למוח, שמשפיע לרעה על עוד מערכות בגוף ומהווה גורם סיכון בריאותי".
אלכוהול משפיע על הקינטיקה של הממברנות בתאים, ומכאן גם לחדירת חומרים מזיקים לתאים, ולכן הגיוני שגם גורם נזק. כיוון שהאבולוציה שלנו לא אותגרה עם אלכוהול, די הגיוני שאלכוהול מזיק לבריאותנו.