מחקר שנערך לאחרונה בדק את הרמות של כימיקלים משבשי הורמונים במזון מהיר ממסעדות פופולריות בארה"ב, שלחלקן סניפים בישראל. פתלטים הם חומרים שהופכים חומרים פלסטיים לרכים וגמישים יותר. פתלטים נמצאים באריזות מזון ובציוד לעיבוד מזון ועלולים לדלוף למזון. חשיפה לפתלטים עלולה להפריע לתפקוד ההורמונים ולגרום להשפעות בריאותיות שליליות. כיום נעשה שימוש בחומרי פלסטיק חלופיים על מנת להפחית את החשיפה לפתלטים, אך עדיין לא ברורות השפעותיהם ארוכות הטווח על בריאות האדם.
מחקר שנערך לאחרונה מדווח על רמות ניתנות לזיהוי של מספר פתלטים וחומרי פלסטיק חלופיים בפריטי מזון פופולריים מרשתות מזון מהיר מובילות, והדגיש את הצורך בוויסות רמות הכימיקלים הללו במזון. פתלטים הם מרכיב נפוץ של אריזות מזון ומשמשים גם בציוד לעיבוד מזון וחומרים להכנת מזון, כגון כפפות. פתלטים יכולים לדלוף למזון במהלך עיבוד מזון, הכנה וטיפול בו. בעוד שפתלטים נמצאים בכל מקום ונוכחים במכשירים רפואיים, צעצועים, ביגוד ומוצרי טיפוח אישיים, מומחים מאמינים שתזונה היא אחד ממקורות החשיפה העיקריים.
חלק מהפתלטים הם משבשים אנדוקריניים, אשר עלולים להפריע לתפקוד ההורמונים על ידי חיקוי או חסימת השפעותיהם או שיבוש ייצור ההורמונים והקולטנים שלהם. ישנם פתלטים שיכולים להפריע לפעילותם של הורמוני בלוטת התריס והורמונים סטרואידים, כולל אסטרוגן וטסטוסטרון. כתוצאה מכך, חשיפה לפתלטים אלו ממלאת תפקיד בהפרעות התפתחותיות, בעיות רבייה והפרעות מטבוליות. לדוגמה, מדענים מקשרים חשיפה לפתלטים עם ספירת זרע מופחתת, פוריות נמוכה יותר אצל גברים ונשים כאחד, השמנת יתר והפרעת קשב וריכוז.
מזון מהיר הוא מזון מעובד מאוד, שבהכנתו יש שימוש בפריטי מזון ארוזים מראש ובמספר שלבי הכנה. בהתאם לסבירות המוגברת לחשיפה לחומרים במגע עם מזון, מחקר קושר בין צריכת מזון מהיר לרמות גבוהות יותר של פתלטים בדגימות השתן. כדי להעריך את התרומה של צריכת מזון מהיר לחשיפה לחומרי פלסטיק, מחקר שנערך לאחרונה העריך את ריכוז החומרים בפריטי מזון פופולריים מרשתות מזון מהיר בארצות הברית. המחקר מופיע ב-Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology.
בשל המודעות ההולכת וגוברת לסיכונים הבריאותיים הפוטנציאליים של פתלטים, יצרנים החלו להשתמש בחומרים חלופיים שאינם פתלטים במוצרים מסחריים. ככל שהחומרים החלופיים הללו הפכו נפוצים יותר, חוקרים הבחינו בעלייה נלווית ברמות מוצרי הפירוק של חומרי הפלסטיק הללו בדגימות שתן בקרב אוכלוסיית ארה"ב הכללית. למרות שחומרי הפלסטיק החלופיים אלה נחשבים בטוחים יותר מאשר פתלטים, רוב העדויות על בטיחותם מגיעות ממחקרים ספורים על בעלי חיים ואין עדיין ממצאים ממחקרים על בני אדם על ההשלכות ארוכות הטווח של חשיפה כרונית לפלסטיקים חלופיים אלה.
המחקר הנוכחי מדווח על רמות שניתנות לזיהוי של פתלטים ושל שלושת החומרים החלופיים המוזכרים לעיל בפריטי מזון פופולריים, כמו גם בכפפות המשמשות להכנת מזון, ממסעדות מזון מהיר גדולות בארה"ב: מקדונלד'ס, פיצה האט, בורגר קינג, דומינוס פיצה, טאקו בל וצ'יפוטלה.
בנוסף, החוקרים העריכו את הרעילות הפוטנציאלית של חומרי הפלסטיק החלופיים באמצעות נתוני בדיקות מעבדה שנוצרו על ידי מסד הנתונים של הסוכנות להגנת הסביבה. הניתוח הראשוני שלהם גילה כי חשיפה לחומרי הפלסטיק החלופיים הללו עלולה להוביל להשפעות בריאותיות שליליות.
ריכוז גבוה בהמבורגרים ונאגטס
במחקר הנוכחי, החוקרים העריכו את הרמות של שמונה פתלטים ושלושה חומרי פלסטיק חלופיים במזון מהיר פופולרי שנדגמו משש רשתות מזון מהיר מובילות הממוקמות בסן אנטוניו. הם אספו בסך הכל 64 דגימות מזון מ-2-3 סניפים של כל אחת משש רשתות המזון המהיר. החוקרים אספו גם כפפות משלוש מסעדות מזון מהיר. החוקרים כימתו את רמות הפלסטיק בהמבורגרים, בוריטוס עוף, צ'יפס, נאגטס עוף ופיצות מהמסעדות האלה.
בסך הכל, החוקרים מצאו רמות ניתנות לזיהוי של חומרים פלסטיים בכל 64 דגימות המזון שנלקחו. מתוך 11 חומרי הפלסטיק הנבחנים, הם גילו שבעה מתוך שמונה פתלטים ואת 3 סוגי הפלסטיקים החלופיים. יתרה מכך, לפריטי מזון המכילים בשר הייתה נטייה לריכוז גבוה יותר של חומרים פלסטיים מאשר לאלה ללא בשר. לדוגמה, להמבורגרים, נאגטס, ובוריטוס היו רמות גבוהות של חומרי פלסטיק, בעוד לפיצות היו רמות הפלסטיק הנמוכות ביותר.
המחברים מצאו רמות גבוהות במיוחד של חומר פלסטיק החלופי בבוריטוס והמבורגרים אך לא בצ'יפס. זה עשוי לנבוע מההרכבה והטיפול הרבים יותר הכרוכים בהכנת פריטי מזון אלה. ממצא זה מצביע על כך שחומרי הכנת מזון, כגון כפפות, עשויים להיות אחד ממקורות החשיפה לחומרי הפלסטיק החלופיים הללו.
למרות שלא זוהו פתלטים בכפפות, חומרי הפלסטיק החלופיים שנמצאו היו נוכחים בריכוז גבוה בפריטי המזון המהיר. זה מצביע על כך שזיהום של פריטי המזון המהיר בפתלטים עלול להתרחש במהלך עיבוד מזון או עקב חומרי האריזה.
תוצאות אלו מראות שמשבשים אנדוקריניים ידועים נמצאים ברמות הניתנות לזיהוי בפריטי מזון מהיר ממסעדות מובילות. יתרה מכך, פריטי מזון אלה מכילים ריכוזים גבוהים חומרי פלסטיק חלופיים אחרים, שמדענים עדיין לא מבינים היטב את ההשפעות הבריאותיות ארוכות הטווח שלהם.
כדי להעריך את הרעילות הפוטנציאלית של חומרי הפלסטיק החלופיים, החוקרים השיגו נתונים מתוכנית מחקר על נתוני הרעילות של הכימיקלים האלה שנערכה על ידי הסוכנות האמריקנית להגנת הסביבה. באמצעות הנתונים שנאספו מהמחקרים האלה, החוקרים מצאו שכל אחד משלושת החומרים החלופיים יכול להפעיל או לעכב קולטנים ספציפיים, כולל קולטנים להורמונים סטרואידיים.
לדוגמה, נתונים מאחד ממבחני הרעילות מצביעים על כך שחומר הפלסטיק החליפי לפתלט, DEHA, מסוגל לחסום את אחד מקולטני האסטרוגן – קולטן אסטרוגן אלפא. קולטנים אלו ממלאים תפקיד חיוני בוויסות מספר תהליכים ביולוגיים. לפיכך, ניתוחי הרעילות מצביעים על כך שחשיפה לחומרי פלסטיק חלופיים עלולה להיות בעלת השפעות בריאותיות שליליות, בדומה לאלו הנצפות בפתלטים.