תזונה

סובלים מכבד שומני? תזונה ים תיכונית ירוקה עשויה לרפא את המחלה

מחקר שנערך באוניברסיטת בן גוריון מצא: ניתן להפחית בחצי את כמות שומנים בכבד על ידי תזונה ירוקה ים תיכונית בשילוב פעילות גופנית מתונה

צמח המנקאי. יתרונות תזונתיים
צמח המנקאי. יתרונות תזונתיים

מחלת הכבד השומנ​י (הלא-אלכוהולי) משפיעה על 25%-30%  מהאנשים בארה"ב ובאירופה. שומן של יותר מ-5% בכבד (כבד שומני) עלול לגרום לעמידות לאינסולין, לסוכרת, למחלות לב וכלי דם, לירידה במיקרוביום הבריאים במעיים ולחוסר איזון מיקרוביאלי. עד היום לא נמצא מענה תרופתי לטיפול בכבד שומני והטיפול שמוצע כיום לחלוים הוא ירידה במשקל, הפחתת בצריכת סוכרים פשוטים ושומן רווי וצמצום צריכת אלכוהול.

מחקר בינלאומי בהובלת פרופ' איריס שי מהמחלקה לבריאות הציבור באוניברסיטת בן גוריון, יחד עם ד"ר ענת יסקולקה-מאיר וצוות חוקרים נרחב, מציע את התזונה ים תיכונית הירוקה כאסטרטגיה ספציפית ואפקטיבית אף יותר מהתזונה הים תיכונית המסורתית לטיפול בכבד שומני.

​​​על פי תוצאות המחקר שפורסמו לאחרונה בכתב העת הרפואי Gut, תזונה ים תיכונית ירוקה הצליחה להכפיל את קצב אובדן השומנים בכבד יותר מאשר דיאטות אחרות וצמצמה את הימצאות מחלת הכבד השומני הלא-אלכוהולי במחצית. המחקר נעשה בשיתוף עמיתים מאוניברסיטת הרווארד.

בתזונה הירוקה הוכפלה כמות הפוליפנולים – פיטוכימיקלים הנוצרים על ידי צמחים ומשמשים כנוגדי חמצון ונוגדי דלקת. בדיאטה זו הופחתה למינימום צריכת בשר אדום ומעובד והיא כללה אגוזי מלך (28 גרם ליום) ורכיבים ירוקים עשירים בפוליפנולים, כגון: 3-4 כוסות תה ירוק ליום ו-100 גרם (קוביות קפואות ליום) שייק ירוק מצמח המנקאי. המנקאי הוא צמח ירוק עשיר בחלבון, בברזל, בויטמינים, מינרלים ופוליפנולים.

ד"ר יסקולקה-מאיר מסרה: ""גילינו אסטרטגיה תזונתית יעילה יותר לטיפול במחלת הכבד השומני. כיוון שישנם מעט מאוד טיפולים תרופתיים יעילים למחלה זו, מדובר בכלי תזונתי יעיל לטיפול בכבד שומני, מעבר לירידה במשקל".

הניסוי נערך במשך 18 חודשים במרכז למחקר גרעיני בדימונה בקרב כ-300 עובדים בשנות ה-50 לחייהם. העובדים חולקו לשלוש קבוצות עם הנחיות לתזונה בריאה כללית, הנחיות לתזונה ים תיכונית והנחיות לתזונה ים תיכונית ירוקה. בנוסף לדיאטה, כל המשתתפים לקחו חלק במשטר אימון גופני בחדר כושר ועברו סריקות MRI כדי לאמוד את שיעור עודף השומנים בכבד (IHF) לפני ואחרי הניסוי.

תוצאות הבדיקות העידו אמנם כי כל הנחיות התזונה הובילו להפחתה בכמות השומנים בכבד, אך התזונה הים תיכונית הירוקה היתה האפקטיבית ביותר והביאה להפחתה של כ-39% שומן בכבד. זאת בהשוואה לתזונה ים תיכונית מסורתית (כ-20%) ולהנחיות התזונה הבריאותיות (כ-12%). התוצאות היו משמעותיות בהתאמה לירידה במשקל.

התזונה הים תיכונית הירוקה לא רק הובילה לירידה דרמטית בכבד השומני, אלא ששכיחות  מחלת הכבד השומני (הלא-אלכוהולי) ירדה מ-62% בתחילת המחקר בקרב 300 המשתתפים לחצי – 32% בקבוצת התזונה הים תיכונית הירוקה, שכיחות של 48% בקבוצת התזונה הים תיכונית ול-55% בקבוצת המשטר התזונתי הכללי.

עוד נמצא כי צריכה גבוהה יותר של מנקאי ואגוזים והפחתה בבשר אדום או מעובד הביאו לירידה המשמעותית ביותר בהיקף אובדן השומנים בכבד. קבוצות התזונה הים תיכונית היו בעלות רמות הפוליפנולים הגבוהה בגופם בתום המחקר והחוקרים סבורים כי לפוליפנולים ולהפחתה בבשר אדום תפקיד מרכזי בהפחתת שומן בכבד.

ראש צוות המחקר, פרופ' שי, סיכמה: "במהלך השנים האחרונות חקרנו את יתרונות התזונה הים תיכונית לבריאות מערכות הגוף בניסויים ארוכי טווח. ניתן להפחית בחצי את כמות שומנים בכבד על ידי תזונה ירוקה ים תיכונית בשילוב פעילות גופנית מתונה".

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
  1. נשמע כמו מחקר שמומן על ידי גופים מסחריים שמעוניינים לקדם את הצמח המסוים הזה.
    למה בדיאטה ים תיכונית להתשמש בצמח שלא מצוי באזור ים תיכון מה הבדל בין המנקאי לפטרוזיליה או לעלי ביבי לתרד לחובזה ?

0:00
0:00