עלייה משמעותית של אבחון מקרים חדשים של מחלת הצליאק בישראל בתשע שנות מחקר. כך עולה מניתוח נתונים של מחקר חדש של מכון המחקר והחדשנות קאהן-סגול-מכבי (KSM) של מכבי שירותי בריאות, המצביע כי עיקר העלייה היא בילדים בגילאי שנה עד 18 שנים ובמיוחד בילדים בני שנה עד עשר שנים.
בניתוח נתונים של כלל חברי "מכבי", ילדים ומבוגרים, נמצא כי מספר המקרים החדשים באוכלוסיה הכללית של מחלת הצליאק הוכפל בין השנים 2007 ל-2015 אך בעוד שמספר האבחונים החדשים במבוגרים (ל-100,000 איש) נותרה דומה, מספר המקרים החדשים שאובחנו עם צליאק בקרב ילדים כמעט שולש.
את המחקר הוביל ד"ר אמיר בן טוב, גסטרואנטרולוג ילדים וחוקר בכיר במכון המחקר קאהן-סגול-מכבי ופרופ' גבי חודיק, מנהל היחידה האפידמיולוגית במכון KSM. ממצאי המחקר פורסמו לאחרונה בכתב העת היוקרתי AP&T. עוד לקחו חלק בביצוע המחקר: פרופ' רויטל קריב, מנהלת תחום גסטרו במכבי שירותי בריאות, פרופ' רענן שמיר, מנהל המכון לגסטרואנטרולוגיה ילדים בבית החולים שניידר לילדים, פרופ' שלומי כהן, מנהל היחידה לגסטרואנטרולוגיה ילדים בבית החולים דנה ב"איכילוב", והגב' ניבה לכטמן כחלק מעבודת המאסטר שלה בבית הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת תל אביב.
משמעותה של עלייה באבחון בילדים לאורך זמן היא עלייה משמעותית בשכיחות המחלה בציבור הכללי בעתיד ולכך משמעויות בריאותיות וכלכליות, שכן מרגע האבחנה, הטיפול במחלה, הכולל תזונה נטולת גלוטן, הוא לכל החיים.
מחלת צליאק היא מחלה אוטואימונית המתווכת על ידי חשיפה לחלבון הגלוטן (מרכיב מרכזי בחיטה, בשיפון ובשעורה) אצל אנשים המועדים לכך גנטית (כ-30%-40% מהאוכלוסיה). בצליאק, הנוגדנים שהגוף מייצר בתגובה לחשיפה לגלוטן מובילים לדלקת ולפגיעה ברירית המעי הדק. כתוצאה מכך מתרחשת הפרעה בספיגה ותסמינים רבים ומגוונים. תזונה ללא גלוטן מובילה ברוב המכריע של המקרים לריפוי מלא של רירית המעי.
ד"ר בן טוב: "ככל ששיעור האבחונים הנוכחי יימשך, ניתן להעריך כי אחד מכל 50 אנשים בישראל יאובחן עם מחלת צליאק". כלומר, שכיחות מחלת צליאק בעשור הבא בקרב בוגרים בגילאי 20-40, תהיה למעלה מ-2%.
עוד מוסיף ד"ר בן טוב: "ניתן לשער כי לשינויים במרכיבי התזונה ולאיכותה, כגון השימוש ההולך וגובר במזון מעובד וכן לגילאים שבהם פעוטות נחשפים למוצקים בכלל ולמזונות המכילים גלוטן בפרט, עשויה להיות השפעה". יחד עם זאת הוא אומר כי "שורה של מחקרים בינלאומיים שבחנו חשיפה למזונות המכילים גלוטן בתזונת פעוטות, בגילאים שונים ובכמויות שונות, לא הצליחו להדגים השפעה משמעותית על התפתחות המחלה. ההמלצות העדכניות של האיגוד האירופאי לגסטרואנטרולוגיה ותזונת ילדים (ESPGHAN) הן לחשיפה ראשונית לגלוטן בין גילאי ארבעה חודשים ל-12 חודשים. בחודשים הראשונים לאחר החשיפה הראשונית, מומלץ שלא לצרוך כמויות גדולות של גלוטן".
ד"ר בנג'מין לבהול, מהמרכז לחקר מחלת צליאק באוניברסיטת קולומביה, ניו יורק, מוסיף במאמר דעה נלווה למאמר של מכון המחקר של "מכבי", כי הממצאים ממחקר זה מחזקים את הסברה בקרב חוקרים מובילים בתחום כי מתרחשת עלייה אמיתית בשכיחות המחלה ברחבי העולם. הקהילה המדעית צריכה להפנות מאמצים לחיפוש אחרי הסיבות לעלייה זו כמו גם למציאת פתרונות תזונתיים ותרופתיים לחולים".
ד"ר בן טוב סיכם כי "יש צורך במחקרים נוספים ומבוקרים על מנת לאפיין את התזונה המיטבית בתחילת החיים העשויה להפחית את הסיכון להתפתחות מחלת צליאק".