תזונה

פסח, מצה ועצירות

מה בהרכבה של המצה גורם לנו לאי נוחות במערכת העיכול, ואם אתם ממש מתעקשים, איך כדאי לאכול מצות ואילו סוגים להעדיף?

מצה. אילוסטרציה
מצה. אילוסטרציה

אנשים רבים טוענים כי מצות גורמות להם לתחושת אי נוחות במערכת העיכול. "זה לא מופרך", אומרת יעל הולצמן, תזונאית קלינית מבית החולים שיבא. "מצות סטנדרטיות אינן מכילות סיבים תזונתיים כמעט בכלל," וכידוע, סיבים תזונתיים מסייעים לבריאות מערכת העיכול ובתהליך הירידה והשמירה על המשקל הם מגבירים תחושת שובע, מזרזים את קצב חילוף חומרים, גורמים למזון להתפנות מהר יותר ממערכת העיכול ותומכים בחיידקי מעיים מגוונים.

ובכן, כל זה אינו קורה באכילת מצות רגילות. המצה הרגילה עשויה מקמח לבן, ומבחינת אבות המזון היא שייכת למשפחת הפחמימה (מה שנכון לכל המצות אגב). בהשוואה לפרוסת לחם, כמות הקלוריות במצה כפולה ועומדת בממוצע על 117 קק”ל. בנוסף היא מכילה כ-4 גרם סיבים תזונתיים, גרם אחד שומן ו-11 גרם חלבון בממוצע ל-100 גרם.

אז אילו מצות בכל זאת מומלץ לאכול?

"המצות המומלצות הן מצה מכוסמין, מצת סובין או שיפון", אומרת הולצמן. "חשוב לשים לב ולברר האם מדובר באמת ממצות מדגנים מלאים, או האם הוסיפו סיבים ממקור סינתטי". כדאי לכן לבחון את רשימת הרכיבים על אריזת המצות: האם קמח לבן רשום כחלק ממרכיבי המצה? האם הוסיפו סיבים תזונתיים באופן מלאכותי?

לדבריה, מצות כוסמין, סובין או שיפון מכילות כמות יפה של סיבים תזונתיים (15-20 גר' למצה כתלות ביצרן, כאשר לשם השוואה, מצות רגילות מכילות 0 סיבים תזונתיים).

אם בכל זאת נאלצתם לאכול מצה מקמח לבן, הוסיפו כמות ירקות נכבדת לארוחה כדי להגדיל את כמות הסיבים ולמנוע תחושות אי נוחות במערכת העיכול. בנוסף, הקפידו על שתיית מים.

מה בנוגע להחלפת המצות בפריכיות אורז? "פחות מומלץ", אומרת הולצמן. "צורת ההתפחה של פריכיות אורז גורמת לעמילן בהן להיות מאוד זמין, ולהתפרק במהרה לסוכר. מה זה אומר? שלסוכר הנוצר בתהליך העיכול של הפריכיות מאוד קל לעבור מהמעיים שלנו אל זרם הדם, מה שגורם לרמת הסוכר שלנו לעלות במהירות גבוהה יותר, וכך לסיכון גבוה יותר להשמנה".

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
0:00
0:00