מחקר בדק את ההשפעות הבריאותיות של תזונה נורדית בריאה באמצעות ניתוח מטבולי (בדיקת החומרים המשתתפים או הנוצרים בתהליך חילוף החומרים בגוף). תוצאות המחקר הראו שהתזונה הנורדית משפיעה באופן חיובי על חילוף החומרים של גלוקוז וכולסטרול ומפחיתה סיכון קרדיומטבולי.
התזונה הנורדית עשירה, בין היתר, במפירות יער, דגים, ירקות שורש ושמן קנולה. ידוע שהיא מועילה להיבטים שונים של בריאות, כולל ירידה במשקל, לחץ דם, דלקת ופרופילי שומנים בדם. מחקרים מראים גם שתזונה נורדית מורידה את הסיכון למחלות לב וכלי דם, וסוכרת מסוג 2.
אחד האתגרים של מחקר תזונתי הוא היעדר מדדים אובייקטיביים, שכן מחקרים מסתמכים בדרך כלל על כלים סובייקטיביים, כגון שאלוני צריכת מזון. שימוש בסמנים ביולוגיים יכול לאפשר לחוקרים למדוד את ההשפעות הבריאותיות התזונתיות בצורה מדויקת יותר.
במחקר הנוכחי, חוקרים מסקנדינביה העריכו את ההשפעות המטבוליות של התזונה הנורדית על חילוף החומרים של גלוקוז, פרופילי שומנים בדם וסמנים דלקתיים באמצעות נתונים מניסוי שנערך בשנת 2013. כאשר בחנו את נתוני הדם והשתן של המשתתפים, נמצא קשר בין הקפדה על התזונה הנורדית לרמה נמוכה של דלקת, פרופילי שומנים משופרים, ומטבוליזם משופר של גלוקוז. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת Clinical Nutrition.
למחקר שנערך בשנת 2013 נרשמו 200 משתתפים עם עודף משקל ותסמונת מטבולית. הגיל הממוצע של המשתתפים היה 55 שנים. לאחר תקופה ראשונית של 4 שבועות, במהלכה צרכו המשתתפים את התזונה הטיפוסית שלהם, החוקרים הקצו אותם באופן אקראי לדיאטה נורדית בריאה, או לדיאטת ביקורת, שמכילה את ממוצע חומרי התזונה הנצרכים בסקנדינביה.
לאחר מכן, הקבוצה של הדיאטה הנורדית הבריאה העלתה את צריכת הדגנים המלאים כמו שיפון ושעורה, פירות יער, פירות וירקות. קבוצת הביקורת העלתה את הצריכה של מוצרי חיטה דלי סיבים, כולל לחם לבן מזוקק ופסטה.
שתי הדיאטות הכילו כמויות דומות של קלוריות כדי לשמור על יציבות משקלם של המשתתפים לאורך כל המחקר. החוקרים עקבו אחר המשתתפים במשך 18 או 24 שבועות והורו להם לספק דגימות דם ושתן בתחילת ההתערבות, בשבוע ה-12 של ההתערבות, ובסופה.
עבור המחקר המטבולי הנוכחי, החוקרים ניתחו נתונים מ-98 משתתפים בקבוצת התזונה הנורדית הבריאה ו-71 מקבוצת הביקורת. הם גילו שמי שניזון מהדיאטה הנורדית בקפידה רבה, נמצאו אצלו מטבוליטים מסיסים בשומן שונים בדם. החוקרים סבורים שמטבוליטים אלה קשורים לרגולציה טובה יותר של גלוקוז, פרופיל כולסטרול משופר, וסיכון קרדיו-מטבולי מופחת.
בהנחה שתזונה נורדית מובילה לרמות גבוהות יותר של מטבוליטים בדם, זה אומר שתזונה איכותית יותר יכולה לשפר כמה פרמטרים בריאותיים, אפילו בהיעדר ירידה במשקל.
כדי להסביר את הממצאים שלהם, החוקרים טוענים שדגים, זרעי פשתן, זרעי חמניות ולפתית (קנולה), אשר נפוצים בתזונה הנורדית, מכילים שומנים בריאים. החוקרים אומרים שעדיין לא ידוע מדוע שינוי בהרכב השומן מועיל לבריאות כל כך, אך אפשר לשער שהיעדר מזון מעובד מאוד ופחות שומנים רוויים מבעלי חיים משפיעים לטובה על הבריאות.
הרכב השומן בתזונה הנורדית, שהוא גבוה יותר בשומנים בלתי רוויים אומגה 3 ואומגה 6, כנראה מסביר רבות מההשפעות הבריאותיות של התזונה הנורדית, גם כאשר משקל המשתתפים נשאר קבוע.