במחקר שבחן את הקשר בין מחלת כבד שומני (שלא עקב שתיית אלכוהול) לבין תפקוד לקוי של המוח, מדענים במכון רוג'ר ויליאמס להפטולוגיה, המסונף לקינגס קולג' בלונדון ולאוניברסיטת לוזאן, מצאו כי הצטברות של שומן בכבד גורמת לירידה ברמות החמצן במוח ולדלקת ברקמת המוח – שני גורמים שהוכחו כמובילים להופעת מחלות מוח קשות.
מחלת כבד שומני משפיעה על כ-25% מהאוכלוסייה ויותר מ-80% מהאנשים הסובלים מהשמנת יתר קיצונית. מספר מחקרים דיווחו על ההשפעות השליליות של תזונה לא בריאה והשמנת יתר על תפקוד המוח, אולם זהו ככל הנראה המחקר הראשון שקושר בבירור בין מחלת כבד שומני להידרדרות מוחית ומזהה מטרה טיפולית פוטנציאלית.
המחקר, שנערך בשיתוף פעולה עם Inserm (המכון הלאומי הצרפתי לבריאות ומחקר רפואי) ואוניברסיטת פואטייה בצרפת, כלל האכלת עכברים בשתי דיאטות שונות. מחצית מהעכברים צרכו דיאטה עם לא יותר מ-10% שומן בצריכת הקלוריות שלהם, בעוד צריכת הקלוריות של המחצית השנייה הכילה 55% שומן, מה שנועד להידמות לתזונה של מזונות מעובדים ומשקאות ממותקים.
לאחר 16 שבועות ערכו החוקרים סדרה של בדיקות כדי להשוות את ההשפעה של דיאטות אלה על הגוף וליתר דיוק, על הכבד והמוח. הם מצאו שכל העכברים שצרכו את רמות השומן הגבוהות יותר נחשבו בעודף משקל ופיתחו מחלת כבד שומני, תנגודת לאינסולין ותפקוד לקוי של המוח.
המחקר שמומן על ידי אוניברסיטת לוזאן והקרן לחקר הכבד הראה גם כי מוחם של עכברים עם מחלת כבד שומני קיבל רמות חמצן נמוכות יותר והסיבה לכך היא שהמחלה משפיעה על מספר ועובי כלי הדם במוח והם מספקים פחות חמצן לרקמה, אך גם בשל תאים ספציפיים שצורכים יותר חמצן בזמן שהמוח נהיה דלקתי. בנוסף לכל זה, עכברים אלה גם היו חרדים יותר והראו סימנים של דיכאון.