אכילה של תזונה עתירת שומן/קלוריות באופן קבוע עשויה להפחית את יכולתו של המוח לווסת את צריכת הקלוריות. מחקר חדש בחולדות שפורסם בכתב העת The Journal of Physiology מצא כי לאחר תקופות קצרות של צריכת תזונה עתירת שומן/קלוריות, המוח מסתגל להגיב לאוכל שנבלע ומפחית את כמות המזון הנאכלת כדי לאזן את צריכת הקלוריות.
החוקרים ממכללת פן סטייט לרפואה, ארה"ב, מציעים כי צריכת הקלוריות מווסתת בטווח הקצר על ידי תאים הנקראים אסטרוציטים (תאים גדולים בצורת כוכב במוח המווסתים תפקודים רבים ושונים של תאי המוח, נוירונים) השולטים במסלול האיתות בין המוח למעי. נראה כי אכילה רציפה של תזונה עתירת שומן/קלוריות משבשת את מסלול האיתות הזה.
הבנת תפקיד המוח והמנגנונים המורכבים שמובילים לאכילת יתר ולהתנהגות שיכולה להוביל לעלייה במשקל ולהשמנת יתר, עשויה לסייע בפיתוח טיפולים למצב זה. השמנת יתר היא דאגה עולמית לבריאות הציבור מכיוון שהיא קשורה לסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם ולסוכרת מסוג 2. באנגליה, 63% מהמבוגרים נחשבים מעל משקל תקין וכמחציתם חיים עם השמנת יתר. אחד מכל שלושה ילדים שעוזבים את בית הספר היסודי סובל מעודף משקל או מהשמנת יתר.
ד"ר קירסטין בראונינג, מכללת פן סטייט לרפואה, ארה"ב, אמרה, "נראה כי צריכת הקלוריות מוסדרת בטווח הקצר על ידי אסטרוציטים. מצאנו שלחשיפה קצרה (שלושה עד חמישה ימים) לתזונה עתירת שומן/קלוריות יש את ההשפעה הגדולה ביותר על האסטרוציטים, והיא מפעילה את מסלול האיתות הרגיל לשליטה בקיבה. עם הזמן, אסטרוציטים מאבדים רגישות למזון עתיר שומן. בסביבות 10-14 ימים של תזונה עתירת שומן/קלוריות, נראה שהאסטרוציטים לא מצליחים להגיב ונראה שהיכולת של המוח לווסת את צריכת הקלוריות הולכת לאיבוד. זה משבש את האיתות לקיבה ומעכב את האופן שבו היא מתרוקנת".