כיום, מרבית המאמצים לפתח תרופות למחלת אלצהיימר מתמקדים בתהליך בו חלבונים מסוימים שוקעים ברקמת המוח. עם זאת, מספר מחקרי עבר שפורסמו בכתב העת Nature הציעו שלתאים במוח הקרויים אסטרוציטים יש תפקיד משמעותי בהתפתחות המחלה. מחקרים אלו מציעים שתפקוד תאי המוח נפגע כאשר הם מכילים כמויות גדולות של שומן. כעת, מחקר חדש של קבוצת חוקרים מאוניברסיטת פרדו התמקד באותם תאים מתוך ניסיון להבין טוב יותר את האופן בו המחלה מתפתחת.
את תוצאות מחקרם פרסמו החוקרים בכתב העת Immunity. הם גילו שבחולי אלצהיימר תאי "מיקרוגליה", תאים התומכים ברקמת המוח, מכילים כמויות גבוהות של מצבורי שומן. "אנו סבורים שהרכב מולקולות השומנים המצטברות בתוך תאי המוח הוא אחד הגורמים העיקריים להתפתחות של דלקת עצבית, מה שמוביל לפתולוגיות שונות, בניהן מחלת אלצהיימר", אמר החוקר גאורה צ'ופרה שעומד בראש המחקר.
בהמשך מחקרם הם הצליחו לזהות שתאי מיקרוגליה אשר מצויים בקרבת משקעי חלבון במוח מייצרים כמויות גדולות אפילו יותר של שומן, ואף הצליחו לאתר את האנזים התאי שאחראי לתהליך זה. הם מאמינים כי ממצאים אלו עשויים לסייע לפתח בעתיד תרופה שתוכל לטפל בחולי אלצהיימר על ידי עיכוב של אותו אנזים. כתוצאה מכך תמנע הצטברות השומן בתאים, ותפקודם בתקין יישמר.
"ממצאי המחקר שלנו מראים שהפחתת הצטברות שומן במוח היא המפתח, שכן שומן שמצטבר מקשה על מערכת החיסון לבצע את עבודתה כראוי. אם נתמקד במסלולים אלה, ייתכן שנצליח לשקם את יכולתם של תאי חיסון כמו מיקרוגליה להילחם במחלות ולשמור על בריאות המוח." אמר צ'ופרה.
אז האם אנשים עם אחוזי שומן גבוהים הם בקבוצת סיכון?… אם כן – איך השומן עובר את ה BBB, או שקיים הבדל בין דם לשומן במנגנון הזה?