מה שאוכלים עשוי להשפיע גם על מבנה המוח המזדקן. תזונת MIND, שמשלבת את התזונה הים-תיכונית עם תפריט שנועד להוריד לחץ דם, נקשרה במחקר מעקב ארוך להאטה בחלק מהשינויים המבניים שעובר המוח עם הגיל. המחקר פורסם בכתב העת Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.
תזונת MIND מדגישה ירקות עליים ירוקים וירקות אחרים, פירות יער, אגוזים, דגנים מלאים, דגים, קטניות, שמן זית ועוף, לצד שתיית יין במידה. היא ממליצה להגביל חמאה ומרגרינה, גבינה, בשר אדום, מאפים וממתקים ומזון מהיר מטוגן.
החוקרים בדקו 1,647 מבוגרים בגיל העמידה ומעלה (גיל ממוצע 60 בתחילת המחקר) ממחקר הלב של פרמינגהם בארצות הברית. התזונה נבדקה בשאלון על תדירות אכילת מזונות, וכל משתתף עבר לפחות שתי סריקות MRI של המוח בין 1999 ל-2019. בסריקה הראשונה לא היו אצלם סימנים לשבץ או לדמנציה. המעקב נמשך בממוצע 12 שנה. השליש שדבק בתזונה במידה הרבה ביותר היו לרוב נשים ובעלי השכלה אקדמית, עישנו פחות ופחות סבלו מהשמנה, מסוכרת מסוג 2, מיתר לחץ דם וממחלות לב וכלי דם.
הסריקות הראו את השינויים הצפויים עם הגיל. ובכל זאת, אצל מי שדבקו יותר בתזונת MIND, החומר האפור (רקמת המוח שחשובה לזיכרון, ללמידה ולקבלת החלטות) הצטמק לאט יותר. כל עלייה של 3 נקודות בציון התזונה (מתוך 15) נקשרה לירידה איטית יותר בכ-20%, שהחוקרים מעריכים כשוות ערך לעיכוב של כשנתיים וחצי בהזדקנות המוח. דפוס דומה נמצא בחדרי המוח (חללים מלאים בנוזל שגדלים ככל שרקמת המוח מצטמקת): עלייה של 3 נקודות נקשרה להתרחבות איטית יותר, שוות ערך לעיכוב של כשנה.
כמה מזונות בלטו. פירות יער נקשרו להתרחבות איטית יותר של חדרי המוח, ועוף נקשר גם לכך וגם לירידה איטית יותר בחומר האפור. בכיוון ההפוך, ממתקים נקשרו להתרחבות מהירה יותר של חדרי המוח ולהצטמקות רבה יותר של ההיפוקמפוס (אזור במוח שקשור לזיכרון), ומזון מהיר מטוגן נקשר לירידה גדולה יותר בנפח ההיפוקמפוס. לפי החוקרים, פירות יער ועוף עשויים להפחית עקה חמצונית (נזק לתאים שנגרם מתהליכי חמצון), ומזון מטוגן עלול לתרום לדלקת ולנזק לכלי הדם.