במהלך 50 השנים האחרונות יש זינוק משמעותי בשיעורי השמנה וסוכרת מסוג 2. אחד מהגורמים המשמעותיים לכך עשוי להיות האוכל שאנו צורכים. בשנים האחרונות מזונות מעובדים נעשו פופולריים במיוחד, והם נצרכים בכמויות גדולות ברחבי העולם. עד כה, מדענים לא ידעו להסביר האם הסיבה להשמנה היא האופן בו המזון מעובד, או מאחר שאנשים צורכים מזונות עתירי קלוריות שמתעלים על הצריכה המומלצת.
עם זאת, לאחרונה, במחקר חדש שפורסם בכתב העת Cell Metabolism, צוות מדענים בינלאומי גילה שאנשים עולים במשקל באופן משמעותי עקב צריכת מזונות מעובדים גם כאשר הערך הקלורי של המזון שהם צורכים אינו גבוה באופן חריג.
לצורך המחקר גייסו המדענים 43 גברים בגילאי 20 עד 35, שנדרשו להקפיד על תזונה נטולת מזון מעובד למשך פרק זמן של שלושה שבועות, ומספר חודשים לאחר מכן התבקשו לאכול מזונות מעובדים למשך שלושה שבועות נוספים. בשני המקרים התפריט התזונתי היומי הכי את אותה כמות קלוריות.
החוקרים גילו שהגברים עלו כ-1 ק"ג של מסת שומן תחת התזונה המעובדת ללא קשר לכמות הקלוריות היומית שצרכו. בנוסף, הם הבחינו בעליה מדאיגה בחומרים המצויים במוצרי פלסטיק בדמם של המשתתפים שניזונו ממזון מעובד, ובירידה לא פחות מדאיגה ברמות הטסטוסטרון שעלולה לפגום בתהליך ייצור הזרע באותם משתתפים.
"היינו המומים מכמה תפקודים שובשו על ידי מזונות אולטרה-מעובדים, אפילו אצל גברים צעירים ובריאים. ההשלכות ארוכות הטווח מדאיגות ומדגישות את הצורך לשנות את ההנחיות התזונתיות כדי להגן טוב יותר על האוכלוסייה מפני מחלות כרוניות", אומר פרופסור רומן בארס שהוביל את המחקר.