בשנים האחרונות אנחנו רואים מגמת עלייה במחלת הסוכרת, שמעבר להיותה מחלה מורכבת בפני עצמה, היא גם בסיס לסיבוכים ולמחלות נוספות. לצד המגמה הזו ולצד ההבנה של חומרת המצב, אנחנו רואים שגם בארץ וגם בעולם מנסים להתמודד עם התופעה, וניתן לראות התייחסות ממשית בכל פלטפורמות התוכן שקיימות היום, ואף התייחסות של מערכות הבריאות הגדולות שמייצרות תוכניות לאומיות למניעה ולטיפול במחלת הסוכרת. כלומר, ההתייחסות היא כבר לא רק טיפולית, אלא גם מניעתית.
סוכר נמצא בעצם כמעט בכל דבר – בעוגות, עוגיות ושוקולדים, אבל הוא נמצא גם בלחם, בפסטה, בתבשילים ובסלטים עם רטבים ואף בחלק מהמוצרים שעליהם כתוב: ללא תוספת סוכר. סוכר קיים גם במאכלים שבכלל לא חושבים שיש בהם סוכר, כמו למשל חלק מהירקות שאנחנו אוכלים ביומיום.
בנוסף, אנו רואים במסעדות, בתי קפה וחדרי האוכל במלונות, התייחסות רצינית מאוד לאלרגיות כמו גלוטן, לקטוז וכד', אבל אין עדיין התייחסות משמעותית לרכיב הסוכר ואנו לא רואים מבחר משמעותי.
החיים הדינמיים שלנו בין העבודה, הילדים והחיים בכלל, מהווים אתגר אמיתי עבור אלו הזקוקים לפתרון מלא ומעוניינים לשמור על אורח חיים תזונתי מאוזן. בהתחלה זה באמת נראה כמו מאבק בלתי אפשרי, אבל בהחלט ניתן לאכול טעים ובריא גם בלי סוכר, והרבה מזה תלוי בנו ובנכונות שלנו להכין ולהתארגן מראש.
איך מתחילים?
האתגר הראשון שעומד בפנינו, הוא המזווה שלנו וחומרי הגלם הקיימים בו. תזונה דלת פחמימות מתבססת על צריכה מוגברת של שומן וחלבונים וצריכה מוקטנת של פחמימות וסוכרים, ולכן היא נשענת בעיקר על אוכל "אמיתי" ופחות מעובד, כמו בשר, עוף, דגים, ירקות, ביצים וקצת גבינות – והכל עם שומן.
כדי להשלים את התזונה עם דברים נוספים שהם לא בשר, כמו למשל כריכים, עוגות, חטיפים, קרקרים וכל מיני פינוקים אחרים, אנחנו פשוט צריכים ללמוד להישען ולהשתמש על חומרי גלם אחרים. אם במזווה "רגיל" נמצא קמח לבן, קמח תופח, ואולי לפעמים גם קמח מלא, אז במזווה של בית דל פחמימה יש רכיבים כמו קמח שקדים, קמח קוקוס, פשתן, תחליפי גלוטן, תחליפי סוכר, חמאות אגוזים ושקדים ועוד.
עם רכיבים אלו אפשר להכין הכל – החל מפיצות ועוגיות שעשויות מבצק שהוא על בסיס גבינה, לחמניות "קמח מלא" שיש בהן פסיליום להתפחה, עוגות תפוחים עם זוקיני במקום תפוח, שקדי מרק מקמח שקדים, עוגות שוקולד על בסיס מיונז ועוד הרבה דברים שנשמעים קצת פחות מוכרים אבל הם פשוט נפלאים ולא נופלים מהדברים הרגילים שאנחנו מכירים, והכי חשוב – מדובר בחומרי גלם נגישים שנמצאים היום כמעט בכל רשתות השיווק הגדולות וכמובן בחנויות טבע ובריאות.
כמה טיפים לאיך כדאי להתארגן מראש
- דבר ראשון, כדאי לחשוב מה אתם ובני הבית שלכם אוהבים לאכול? כשהאוכל לא טעים ולא אטרקטיבי בצלחת שלנו מדובר במהלך שמראש נועד לכישלון, ואנחנו רוצים שינוי לטווח ארוך באורח החיים ולא שינוי נקודתי.
- כדאי להתארגן עם הרכיבים והמתכונים מראש ולהתאים את המזווה להכנות שלכם – כך שהכל יהיה זמין ומיידי עבורכם.
- הכינו דברים מראש – אם אתם מאלו היודעים את שעת ה"נפילה" שלכם, הכינו מראש עוגיות ללא קמח וסוכר והניחו אותה בצנצנת זמינה. אם אתם נמצאים רוב היום במשרד והאפשרות היא אכילת כריך – תדאגו להכין מראש לחם דל פחמימה שיהיה לכל ימות השבוע, ממנו הכינו כריכים עשירים, מלאים בכל טוב.
- שעת הערב – אם אתם אוהבי סלט לארוחת ערב, רצוי לדאוג להכנת רוטב שיהיה זמין ללא סוכר וירקות חתוכים מראש.
- מודעות – הכי חשוב להיות מודעים. לשים לב לכל רכישה, לקרוא את תוויות מוצרי המזון ולשים לב לסוכר! ולהיות מודעים לכך שהיום אפשר להכין הכל בגרסה בריאה ומאוזנת יותר.
המלצות למצרכים דלי פחמימה שצריכים להיות בשלוף במזווה הפרטי שלכם, ואיתם ניתן להכין מאכלים טעימים ובריאים כמו פיצה שקשוקה, חלה מתוקה, עוגת קפה בחושה, בייגל ירושלמי, שקדי מרק ועוד:
- קמח שקדים
- קמח קוקוס
- זרעי פשתן
- פסיליום
- קסנטן גאם
- ממתיק על בסיס אריתריתול/סטיביה/פרי הנזירים
- שוקולד מריר 85%-90%
- אבקת קקאו אורגנית
- ממרח שקדים
המאמר באדיבות: עדי גבירצמן, מומחית לתזונה מאוזנת, מפתחת מתכונים דלי פחמימות, ללא גלוטן מ-התפריט.