בעוד בישראל נמשכת הירידה בתחלואה בעקבות השפעת מבצע החיסונים, דו"ח חדש שפורסם הבוקר על ידי מומחי אמ"ן מהמרכז הלאומי למאבק בקורונה, מזהיר: "למרות הסימנים המעודדים, לא ניתן לקבוע בשלב זה שהמגיפה מאחורינו. יש להימנע משאננות, להקפיד על ההנחיות ולנקוט זהירות בעת המשך הקלת המגבלות על המשק".
מומחי אמ"ן מודאגים מהאפשרות של הגעת וריאנטים בעייתיים של נגיף הקורונה מחו"ל לאור התפשטותם ברחבי העולם: "בחודשים האחרונים זוהו זנים המגבירים משמעותית את הסיכון להדבקה חוזרת של מחלימים – הזן הדרום אפריקאי והזן הברזילאי, למשל". ההערכה היא שככל שזנים אלה ימשיכו להתפתח ולצבור מוטציות נוספות, "הם עלולים לאיים גם על מועילות החיסונים". המומחים מונים את הוריאנטים החדשים את המסוכנות שלהם למחלימים:
המוטציה הדרום אפריקאית
לאחרונה ניכר כי זן זה, שנקשר להדבקת מחלימים, התפשט במספר מדינות באירופה. לדוגמה, עד 10% וכ-20% מכלל הדגימות החיוביות לנגיף המרוצפות בצרפת ובלוקסמבורג בהתאמה.
המוטציה הברזילאית
זן זה כרוך בסיכון מוגבר להדבקת מחלימים. הוא זוהה לראשונה באזור האמזונס והתפשט לכל רחבי ברזיל, הנמצאת בגל תחלואה משמעותי. כמו כן הגיע לפרגוואי, פרו ואורוגוואי שגם בהן החלו גלי תחלואה משמעותיים באחרונה. ממצאים ראשוניים ממחקר חדש העלו את האפשרות שזן זה נקשר לעלייה בסיכון לתחלואה קשה ולתמותה בקרב חולי קורונה צעירים ובגילאי הביניים, לעומת הזן המקורי.
המוטציה הניו יורקית
זן הקורונה הניו יורקי הוא וריאנט חדש של הנגיף הממשיך להתבסס. הוא נושא מוטציה שקושרה להדבקה חוזרת של מחלימים.
לאור כל אלה מצוין בדו"ח כי "קיים סיכון מוגבר מכניסת נוסעים לנתב"ג ממדינות דרום ומרכז אמריקה, ארה"ב לצד מדינות אירופה וזאת לאור הוריאנט הדרום אפריקאי שהתפשט בהן. הסיכון מווריאנטים דורש מאמץ למניעת כניסתם מחו"ל ולהגבלת תפוצתם בארץ. כניסה מבוקרת לישראל ומאמץ משותף של בדיקות, בידוד והתנהגות אחראית יסייעו בצמצום הסיכון".
על רקע הסיכון להדבקה חוזרת של המחלימים על ידי הזן הדרום אפריקאי שכבר נמצא בישראל וייתכן שגם מזנים דומים, כגון הזן הברזילאי, ממליצים המומחים למחלימי קורונה להתחסן בהקדם. לדבריהם, "מנת חיסון אחת משפרת מאוד את ההגנה של מחלימים מפני הווריאנטים הקיימים".