תזונה

איך לעבור את הצום בשלום?

כיצד לעבור את צום יום כיפור ללא הרגשת כבדות, סחרחורות וכאבי ראש, איך כדאי להתכונן לצום, מה לאכול ומה לעשות כדי לא להרגיש רעבים? מדריך

הארוחה לאחר הצום (אילוסטרציה)

כיצד לעבור את צום יום כיפור שיחול השבוע ללא הרגשת כבדות, סחרחורות וכאבי ראש, איך כדאי להתכונן לצום, מה לאכול ומה לעשות כדי לא להרגיש רעבים? לקראת הצום מסבירה אידה טלייב, דיאטנית קלינית, מפקחת מזון ותזונה מהמרכז הרפואי הלל יפה בחדרה, מה מומלץ לאכול ולשתות טרם הצום, במהלכו ובסיומו, וגם מעניקה עצה חשובה לחולי קורונה:

מומלץ לאכול 5-6 ארוחות במהלך היום לפני הצום – 3 ארוחות עיקריות, 2-3 ארוחות ביניים (עד 3 שעות בין ארוחה לארוחה) על מנת לשמור על תחושת שובע. מומלץ כי התפריט יהיה מבוסס על מזונות ברוח התזונה הים תיכונית, כלומר תזונה המבוססת על מזון טבעי, לא מעובד, קרי ירקות ופירות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים ושקדים טבעיים, שמן זית, ביצים, מוצרי חלב דלי שומן, דגים, הודו ועוף.

הקפידו על שתיית מים, לפחות 10-12 כוסות מים במהלך היום. מומלץ להימנע משתיית אלכוהול המגבירה את תחושת הצמא, וכן להפחית משקאות המכילים קפאין, כמו קפה, תה, קולה, משקאות אנרגיה. קשה לכם לשתות הרבה מים? נסו לשתות כוס מים לפני כל ארוחה ובנוסף, הצטיידו בבקבוק מים אישי להגברת השתייה במהלך היום.

הפחיתו בצריכת נתרן (מלח) על מנת להפחית את תחושת הצמא במהלך החג. יש להפחית באכילת מזונות עתירים בנתרן במהלך היום, בפרט בארוחה המפסקת, לדוגמה סלטים קנויים, נקניקים, שניצל מתועש, שימורים, חמוצים, אבקות מרק ורטבים למיניהם.

בארוחה מפסקת מומלץ שהארוחה תכלול את כל אבות המזון בדגש על פחמימות מורכבות וירקות אשר מכילים סיבים תזונתיים התורמים לתחושת שובע לאורך זמן. בנוסף, מומלץ לשלב מנת חלבון ולהימנע מאוכל מטוגן. (דוגמה לארוחה מפסקת: רבע צלחת אורז/ פסטה/ תפו"א/ קינואה/ עדשים + חצי צלחת ירקות חתוכים/ סלט ירקות/ ירקות מבושלים + מנת דג/ עוף/ הודו. לקינוח מומלץ לאכול מנת פרי). מומלץ להקפיד על אכילה איטית, ללעוס היטב את המזון ולהימנע מאכילת יתר או כמויות גדולות מהרגיל על מנת למנוע הרגשת כבדות ואי נוחות במערכת העיכול.

בסיום הצום יש לשתות כוס מים ולאכול מנת פרי טרי או מיובש ומרק ירקות צח על מנת להעניק לגוף אנרגיה זמינה ומלחים. כחצי שעה לאחר מכן מומלץ לאכול ארוחה קלה המכילה פחמימות, ירקות וחלבונים. אין הכרח לאכול ארוחה מבושלת וניתן להסתפק ב-2 פרוסות לחם מלא או דגנים וגבינה/קוטג' עד 5% עם סלט ירקות ולהקפיד על שתיית מים.

נטילת תרופות בצום

מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי האפשרות לצום והתאמת המינון התרופתי במהלך הצום. מי שמצבו הרפואי מחייב שתייה אך לא אכילה, ישתה ולא יאכל. במצב זה ניתן לשתות משקאות בעלי ערך תזונתי, כמו מיץ טבעי. אנשים הסובלים ממחלות כרוניות, כמו סוכרת, מחלות כליה, יתר לחץ דם ומחלות לב ונוטלים תרופות באופן קבוע, עלולים לסבול משינויים מסכני חיים במהלך הצום – היפוגליקמיה (ירידה בערכי הסוכר מתחת לנורמה), ירידה חדה בלחץ הדם, הפרעה במאזן המלחים והמינרלים בגוף, ולכן אין לבצע שינוי בטיפול התרופתי ללא התייעצות עם הרופא המטפל.

טלייב מסכמת: "אם אתם חולים קורונה, מומלץ לכם להימנע מצום, גם אם מחלתכם קלה. כמו כן, אדם אשר נמצא בבידוד ואינו מרגיש טוב, מומלץ שיתייעץ עם הרופא המטפל לפני ההחלטה האם לצום".

סוזן בוורמן, תזונאית קלינית ויועצת "הרבלייף", מסבירה כי צום יום כיפור נמשך כ-25 שעות שבמהלכן הגוף מאבד משקל עקב התייבשות ודילול מאגרי פחמימות, אך לא דילול מאגרי השומן. לכן חשוב מאוד להיערך אליו מראש ולא רק ביום עצמו. בוורמן מדגישה מה הם ה"עשה" ו"אל תעשה" לקראת הצום ובמהלכו:

כושר לפני הצום? כושר חיוני לאורך השנה, אך לא מומלץ לבצע פעילות גופנית עצימה יום לפני צום. פעילות גופנית מגבירה את קצב חילוף החומרים ואת הרעב במהלך היום למחרת, לכן אם צמים תכננו את האימונים כך שלא תתאמנו יום לפני הצום.

מים וקפה – כל המרבה הרי זה משובח? רבים טועים ומעמיסים נוזלים שעה לפני הצום. הדבר הנכון הוא לשתות במהלך היום של לפני הצום בצורה הדרגתית כדי להיות במצב רווי, לאגור נוזלים בגוף ולמנוע התייבשות. הכמות היא לפחות ליטר וחצי מים ליום, בנוסף לתוספת שתייה במידה שעובדים ו/או נמצאים בחוץ ובתנועה. כמו כן, מומלץ להפחית בהדרגה את צריכת הקפאין כדי להתחיל תהליך הדרגתי של  גמילה מקפאין ובכך להימנע מכאבי ראש ועצבנות במהלך הצום.

תזונה – מה לאכול לפני הצום? מומלץ לאכול במהלך היום ארוחות קטנות המכילות פחמימות וסיבים תזונתיים שמאריכים את זמן תחושת השובע. ניתן להשתמש גם בשייקים עם פירות ושיבולת שועל בבוקר וחטיפי חלבון המשלבים בתוכם גם פחמימות כארוחות ביניים. 

מה לסעודה מפסקת? מומלץ  לשלב בארוחה פחמימות מורכבות, בעלות אינדקס גליקמי נמוך המתפרקות לאט ומעלות במתינות את רמות הסוכר בדם. למשל, אורז מלא, קינואה, פסטה מחיטה מלאה וקטניות כמו גרגרי חומוס ועדשים. רצוי לשלב חלבונים התורמים לתחושת השובע לאורך זמן כמו בשר, עוף, דג, סויה, קטניות לצמחונים וכדומה. כמו כן, כדאי לשלב סיבים תזונתיים, בעיקר סיבים מסיסים, המאטים את קצב פירוק המזון וכך תורמים לתחושת שובע לאורך זמן, אלה נמצאים בפירות, ירקות, קטניות יבשות, שיבולת שועל ואגוזים.

ממה להימנע? הימנעו מאוכל מתובל מאוד, חריף או מלוח המגבירים את הצורך לשתות. כמו גם, מומלץ להימנע ממשקאות מתוקים המעלים את רמות הסוכר במהירות וכתגובה גורמים לעלייה באינסולין ולרעב. הארוחה המפסקת צריכה להיות משביעה, אבל לא בהגזמה כדי שלא תגרום לתחושת כבדות ועייפות. לסיים ארוחה בתחושת כבדות מקשה על המשך הצום ומגבירה לרוב את הצורך בנוזלים. לכן, חשוב לאכול עד שובע נעים ולא ל"התפוצץ".

תם הצום. מה עכשיו? בתום הצום חשוב לדאוג למאזן הנוזלים ולהתחיל בשתייה באופן הדרגתי. ניתן לשלב פחמימה פשוטה על מנת לספק לגוף אנרגיה זמינה. לאחר מכן, התחילו לאכול בהדרגה כדי לא להעמיס על הקיבה. הארוחה לאחר הצום צריכה להיות קלה. לדוגמה, מרק ירקות עם אטריות ועוף או סלט, ביצה, גבינה ולחם.

צום קל.

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
0:00
0:00