דו״ח חדש שנכתב על ידי צוות בינלאומי של 27 מומחים לדמנציה שבחנו את כלל העדויות המדעיות שהצטברו עד היום בנושא גורמי סיכון לדמנציה קובע כי ניתן למנוע רבים ממקרי הדמנציה.
הדו״ח, שפורסם בכתב העת היוקרתי לנסט, מהווה עדכון לדו״ח קודם מ-2020 שכבר ציין 12 מגורמי הסיכון המוכחים שנקשרו לדמנציה – השמנה, סוכרת, לחץ דם גבוה, עישון, צריכת אלכוהול מוגברת, רמות השכלה נמוכות, פגיעות ראש, חוסר פעילות גופנית, אובדן שמיעה, דיכאון, זיהום אוויר ומיעוט במגעים חברתיים.
ניתוח הנתונים העדכניים אושש את 12 גורמי הסיכון הללו וגם הוביל לאיתור שני גורמי סיכון חדשים לדמנציה – רמות גבוהות של כולסטרול LDL (המכונה ״הכולסטרול הרע״) ואובדן ראייה שאינו מטופל. בפני עצמם, החל מסביב גיל 40 כולסטרול גבוה נקשר ל-7% ממקרי הדמנציה ואובדן ראייה שאינו מטופל בגילים מאוחרים נקשר ל-2% מהמקרים.
הדו״ח הקודם העלה כי 12 גורמי הסיכון הראשונים היו קשורים ל-40% מהמקרים של דמנציה. בדו״ח החדש מוסבר שהפחתת 14 גורמי הסיכון יחד תוכל לסייע למנוע או לעכב 45% ממקרי הדמנציה.
פעילות גופנית וירידה במשקל
הדו״ח לא קובע בוודאות כי 14 גורמי הסיכון הללו גורמים לדמנציה באופן ישיר. ייתכן גם שחלק מגורמי הסיכון שזוהו עשויים להיות סימן מוקדם לדמנציה, עוד לפני שהתקבלה אבחנה. חלק מגורמי הסיכון גם משפיעים אחד על השני – למשל השמנה מעלה את הסיכון לסוכרת וגם לדיכאון, ובעיות ראייה או אובדן שמיעה עשויים להשפיע על קשרים חברתיים בגיל המבוגר.
עם זאת, באשר לחלק מגורמי הסיכון הרשמיים שזוהו על ידי צוות המומחים – יש מחקרים שמצביעים על כך שהם גורמים שמעורבים באופן ישיר בהתפתחות של דמנציה.
כך למשל, פעילות גופנית עשויה לפי מחקרים לסייע להפחית את הסיכון להתפתחות דמנציה באמצעות חיזוק התקשורת בין תאי המוח וכן באמצעות הפחתת דלקתיות שפוגעת בעצבים.
הקשר בין השמנה ודמנציה עשוי לפי מחקרים להיות קשור בין היתר למעורבות של שומני גוף בתהליכים מטבוליים ותהליכים הקשורים לכלי הדם שעלולים להוביל להצטברות במוח של בטא עמילואיד – חלבון המעורב במחלת האלצהיימר. מחקרים גם העלו את האפשרות שירידה במשקל תסייע להגן על המוח ולשמור על הזיכרון ועל יכולות קוגניטיביות נוספות.
מחקר חדש שפורסם במקביל לדו״ח אף הראה כי תרופות לטיפול בהשמנה וסוכרת עשויות לסייע גם לטיפול בדמנציה. במחקר – מחקר שלב 2, שממצאיו הוצגו בסוף יולי האחרון בכנס איגוד האלצהיימר הבינלאומי – מבוגרים עם מחלת אלצהיימר בשלביה הראשונים שטופלו בתרופות אלו הציגו התדרדרות איטית יותר בפגיעה בזיכרון ובחשיבה וגם חוו פחות אטרופיה מוחית במהלך מעקב של שנה, בהשוואה לנבדקים שטופלו בפלצבו (טיפול דמה).
מוגש על ידי נובו נורדיסק כשרות לציבור ללא מעורבות בתכנים