מחקרים

באיזה שעה כדאי להיבדק לדמנציה?

לפי מחקר חדש, לשעה בה נלקחה בדיקת דם לאבחון דמנציה יש השפעה על תוצאות הבדיקה

גבר עם דמנציה - אילוסטרציה

על מנת לזהות דמנציה נהוג להיעזר בבדיקת דם בה מחפשים סמנים ביולוגיים שיכולים להעיד על התדרדרות של מחלה קיימת. אחד מן הסמנים האלו נקרא p-tau והוא משמש לאבחון מוקדם של דמנציה.

במחקר חדש שפורסם בכתב העת Translational Psychiatry, החוקרים מצאו כי הסמנים המשמשים לאבחון אלצהיימר, משתנים באופן משמעותי בהתאם לשעה ביום בה נלקחה הבדיקה. רמת הסמנים הייתה נמוכה בבוקר וגבוהה ביותר בערב. החוקרים זיהו שינויים משמעותיים ביותר בסמן p-tau.

החוקר הראשי ד"ר צ'ירו דלה מוניקה ממרכז לחקר השינה באוניברסיטת סארי מספר על המחקר: "עבודה זו מראה את החשיבות של התחשבות בשעה ביום בעת נטילת דגימות אבחנתיות קליניות, וכיצד התמונה הקלינית עבור אדם עשויה להיות מושפעת מזמני דגימה משתנים". לדבריו, התייחסות לשעה בה נלקחה הדגימה יכולה לסייע לאבחון מדויק יותר של המחלה.

המחקר כלל 38 משתתפים שסבלו מאלצהיימר. במהלך המחקר נלקחו בדיקות דם מהחולים כל שלוש שעות במשך יממה. זאת בשונה מהמקובל בקופות החולים, בהן לוקחים בדיקת דם יחידה לצורך אבחון דמנציה. ארבעה מתוך חמישה סמנים שנמדדו הראו תנודות לאורך היום.

נכון לעכשיו, לא ידוע מה גורם להבדלים בסמנים כפי שמופיעים בשעות שונות במהלך היום. עם זאת, הממצאים מרמזים כי יש חשיבות לשעה בה נלקחת הדגימה, וכי כדאי לתעד אותה ולהתייחס אליה בעת ניתוח תוצאות הבדיקה.

פרופסור דרק-ג'אן דייק, מנהל המרכז לחקר השינה של אוניברסיטת סארי אומר: "המחקר הוכיח שכמעט כל האלמנטים הקשורים לפיזיולוגיה ולתפקוד המוח משתנים עם השעה ביום. תרגום הידע הזה לחקר הדמנציה טומן בחובו הבטחה גדולה להבנה, אבחון וטיפול טוב יותר באלצהיימר."

 

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
0:00
0:00