כאשר אדם סובל מגידול סרטני המתפתח בגופו, לעיתים שברים של חומר גנטי שמקורם באותו גידול מגיעים לזרם הדם ונעים בו. כתוצאה מכן, ניתן לזהות אותם בבדיקת דם פשוטה. מחקרים רבים מנסים להשתמש בטכניקה זו על מנת להגדיל את הסיכוי לאבחון של מחלת הסרטן כבר בשלביה המוקדמים.
במחקר חדש שפורסם בכתב העת Nature Communications, ניסו החוקרים לפתח בדיקת דם שתאפשר לזהות את סיכויי השרידות של חולים עם סרטן הערמונית, ולקבוע את הפרוגנוזה שלהם. הבדיקה מבוססת על טכניקת זיהוי של רצפי דנ"א שנשרו מהגידול ונעים בזרם הדם.
במהלך המחקר החוקרים ניתחו למעלה מ-770 דגימות דם של חולי סרטן הערמונית בשלבים מתקדמים. הם הצליחו לזהות בדמם של החולים שברים של חומר גנטי שמקורו בגידול הסרטני ב-59% מהחולים. עוד מצאו החוקרים כי חולי סרטן הערמונית אשר שברי דנ"א מהגידול זוהו בדמם, היו בעלי פרוגנוזה וסיכויי שרידות נמוכים יותר ביחס לחולים ללא ממצאים אלו.
"הבדיקה שלנו, המיועדת לסרטן הערמונית, מראה עד כמה בדיקות הדם הללו יכולות לסייע לרופאים להבין טוב יותר את הסרטן של החולה ולחזות כיצד המחלה תתקדם, מה שיוביל ליכולת טובה יותר לבנות תוכניות טיפול מותאמות אישית לחולה", אמר פרופסור סקוט דהם שהוביל את המחקר.
החוקרים מתכננים מחקרי המשך שידייקו את תוצאות הבדיקה על ידי שילוב של נתונים קליניים יחד עם נתונים המתקבלים מבדיקת הדם. כמו כן, רוצים החוקרים לבחון האם הבדיקה תוכל לנבא כיצד יגיב החולה לכל אחד מסוגי הטיפולים הקיימים כיום לסרטן הערמונית.