עבור אנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת, פטריות ועובשים נפוצים אשר מצויים במקומות שונים בסביבה כגון: באדמה, לאורך קירות לחים או על תפוח שנשכח, עלולים לגרום לזיהומים מסוכנים. זיהומים אלו עשויים להתפשט במהרה ולהיות קטלניים ללא טיפול מתאים. עם זאת, יש קושי באבחון שלהם מאחר שלא תמיד יופיעו תסמינים בתחילת הזיהום, במיוחד כאשר הרקמה המזוהמת היא רקמה עמוקה.
הדרך המקובלת לאבחון זיהומים אלה מחייבת בחינה של דגימה של העובש אשר ניתן להפיק על ידי ביופסיה של הרקמה. חוקרים מנוסים במעבדה יכולים להסתכל על העובש תחת מיקרוסקופ ולזהות אותו בהתאם למאפייניו השונים. לאחר הזיהוי ניתן להתאים למטופל טיפול ספציפי לסוג העובש.
עם זאת, פרופסור ניאז בנאי שהוביל את המחקר מציין כי: "הרבה חולים מדוכאי חיסון אינם יציבים מספיק כדי לעבור את ההליכים הפולשניים האלה, ולכן הם לא יכולים לקבל אבחנה מדויקת". כתוצאה מכך, קשה יותר להתאים לחולים את הטיפול.
כעת, קבוצת חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד עמלה על פיתוח בדיקת דם אשר מסוגלת לזהות שברים של חומר גנטי שמקורם בעובש, ולאמת את האבחנה בצורה פשוטה. החוקרים גייסו 506 חולים עם חשד למחלה שנגרמה מחשיפה לעובד. בשלב הבא מכל המשתתפים נלקחה גם ביופסיה וגם בדיקת דם.
תוצאות המחקר פורסמו בכתב העת Clinical Infectious Diseases. החוקרים גילו שבדיקת הדם יעילה באותה מידה כמו ביופסיה – הבדיקות החזירו את אותה אבחנה ב-88.5% מהמקרים.
"מחקר זה הוא עדות לכך שאינך צריך לעקוב אחר בדיקה פולשנית," אמר בנאי. "ברוב הגדול של הפעמים, אתה יכול לצפות ששתי התוצאות יהיו תואמות". כלומר, ניתן לחסוך מרוב החולים את הסיכון של הליך פולשני.
בדיקת הדם הייתה בסבירות גבוהה יותר לפספס זיהומי עובש בסינוסים או בגפיים, ולכן חשד לזיהומים במקומות אלה עדיין צריך להצדיק ביופסיה של רקמות, אמר.
באופן קריטי, הבדיקה החדשה מאפשרת אבחון וטיפול מהירים יותר, אשר הוכחו כמשפרות את תוצאות המטופל. זמן האספקה של בדיקת הדם הוא יום בודד, בעוד שההליכים הפולשניים נמשכים לרוב מספר ימים עד שבועות לתזמן ולהחזיר תוצאות.
"אנחנו יכולים לזרז את האבחון ולא נצטרך לחכות לניתוח מתוכנן או ברונכוסקופיה", אמר בנאי. "בשנייה שאתה חושד בזיהום, אתה יכול להזמין את הבדיקה הזו ולקבל מושג מה יש למטופל".
בבקשה הוסיפו קישור ל-DOI של המחקר עצמו. האם הבדיקה צפויה להיכנס למערכות קופות החולים בארץ בעתיד הקרוב?