עדי הימלבלוי, אחת המנחות והשחקניות האהובות בישראל, לא תיארה לעצמה שהמחלה, המתפרצת בעיקר במבוגרים בריאים מעל גיל 50 או צעירים עם מחלות רקע, תגיע גם אליה. אך כאשר הימלבלוי, בת 40, אובחנה עם שלבקת חוגרת, היא החליטה לשתף את חוויית המחלה שלה ברשתות החברתיות. רבים הופתעו מעובדת היותה סובלת כל כך מן החולי שלה במחלה. הימלבלוי מהווה אולי מקרה קיצון מבחינת חולי במחלה בהיבטים של תפיסות הציבור הרחב בנושא, אך, לדעת גורמי הרפואה המקצועיים, הופעת המחלה בקרב בניות ובני 40-50 נחשב לדי שכיח.
חוסר המודעות למחלת השלבקת החוגרת מאפיין האוכלוסייה הבוגרת של בנות ובני ה-50 ומעלה. אוכלוסייה זו מצויה בסיכון מוגבר להתפרצות המחלה, ובצורה מוגברת יותר לאופני הביטוי שלה, השלכותיה או לסיבוכיה הקשים.
סיפורה של עדי הימלבלוי גרם לאוכלוסיית גילה וללא מעט אנשים נוספים, לעצור ולשאול את עצמם האם גם הם עלולים לסבול מן המחלה, עד כמה הם מכירים את תסמיניה של השלבקת החוגרת, ועד כמה הם ערים לסיכונים ולהשלכות ארוכות הטווח של המחלה.
סקר עולמי חדש שערכה חברת התרופות הבין-לאומית GSK ושנערך בקרב 8,400 מבוגרים בגילאי 50 ומעלה, מגלה תובנות מעניינות לגבי תפיסות הזדקנות והקשר למחלות כמו שלבקת חוגרת.
מתוצאות הסקר עולה כי יותר ממחצית מהמשיבים (52%) הרגישו צעירים מגילם, ו-19% אף חשים צעירים בעשור שלם, כאשר 37% מאלו שמרגישים צעירים יותר אינם חוששים כלל מהאפשרות לחלות בשלבקת חוגרת.
עוד עולה מן הסקר, כי 68% מבני 50 ומעלה נמצאים תחת לחץ משמעותי, 16% מהם אף מתקשים להתמודד עם השגרה היומית, זאת בעוד 55% אינם מודעים לכך שמחלות כרוניות עלולות להחליש את מערכת החיסון ולהעלות את הסיכון לשלבקת חוגרת.
הדבר עולה בקנה אחד עם ההנחה הרווחת בקרב גורמי הרפואה שכשאנשים מדווחים על תחושת צעירות ונמרצות, הם נוטים שלא לשים לב באופן מספיק לסיכונים בריאותיים אפשריים, העלולים לפקוד אותם. הדבר עלול להוביל לעתים להפתעה לא נעימה, כמו זו שחוותה הימלבלוי.
אחד הנתונים המדאיגים העולים מהסקר החדש נוגע לקשר שבין מתח נפשי לבין מערכת החיסון. הלחץ היומיומי שנחווה על ידי כה רבים מבינינו, בעת הנוכחית וגם באופן כללי, במיוחד בקרב גברים ונשים בגילאי 50 ומעלה, הנמצאים בשיא חייהם מבחינות רבות: בהן מבחינת ההתפתחות המקצועית והתעסוקתית, מן הבחינה המשפחתית וכדומה, עלול לגרום לירידה טבעית ביכולת הגוף להגן על עצמו – מה שהופך את הסיכון לסבול ממחלת השלבקת החוגרת לכדי איום ממשי.
סיפורה של הימלבלוי משמש תזכורת חשובה לכך שגיל צעיר אינו משמש ערובה מוחלטת לחיסון אוטומטי מפני מחלות. ההבנה כי שמירה על הבריאות מהווה חלק מהמשוואה של איכות חיים בגיל מבוגר עשויה לסייע לרבים להימנע מסיבוכים בריאותיים מיותרים.
ד"ר ביביאנה חזן, מנהלת היחידה למחלות זיהומיות במרכז הרפואי "העמק" מקבוצת "כללית": "כל עשור הנוסף למניין שנותינו ולחיינו, מוסיף לנו מחלות נוספות לגוף. אלו מחלות המופיעות בגופנו ככל שאנו מתבגרים. המדובר במחלות דוגמת סרטן וסוכרת עולות עם העלייה בגיל. כפי שמראה הסקר החדש והאחרון, רבים מאוד מאיתנו אומנם חיים בהכחשה בהיבט הפסיכולוגי, כי זה טבע האדם, ומדחיקים או מתעלמים מגילם הכרונולוגי. אך, באותה הנשימה, ככל שהשנים עוברות, הולכת וחלה ירידה בחוזקה ובחסינותה של המערכת החיסונית שלנו, ואנו אוספים עוד ועוד מחלות רקע. כל זאת, כשאר בכל שנה שעוברת, הולך וגדל הסיכוי להתפרצותן של מחלות הרקע. הופעה של מחלה זיהומית כמו שלבקת חוגרת, הידבקות בשפעת ודלקת ריאות, ודרכי הביטוי וההופעה שלהן בגוף הופך קשה יותר ככל שעוברות השנים, ואנו וגופנו מתבגרים. שלבקת חוגרת מופיעה גם בקרב אנשים בגילאי 40, אך היא עוברת אצלם יחסית בקלות יותר מאשר אצל אנשים מבוגרים יותר. על כן, חשוב לאזן את מחלות הרקע, להפחית את המתח והסטרס (עקה), להפסיק לעשן, והדבר החשוב השני הוא להתחסן. החיסונים הם אחת משתי המהפכות הרפואיות החשובות של השנים האחרונות, ומצטרפת רק לאספקה סדירה של מים זורמים הראויים לשתייה.
"על כן, ישנה וניכרת חשיבות להתחסן בחיסון ה'שינגריקס' כנגד מחלת השלבקת החוגרת מגיל 50 ומעלה (השב"נים מעניקים השתתפות בעלות). כל זאת, כאשר מעל לגיל 65 ולאנשים שהם מעל לגיל 18 הסובלים מדיכוי חיסוני, נכלל וניתן החיסון במסגרת סל הבריאות הממלכתי", מוסיפה ד"ר חזן.
הסקר האחרון שבוצע על ידי חברת המחקר הבינלאומית Ipsos עבור חברת GSK בחודש אוקטובר האחרון, כלל 8,400 נסקרים בגילאי 50-60 מתשע מדינות שונות: ארה"ב, סין, הודו, גרמניה, ברזיל, אירלנד, איטליה, יפן ופורטוגל, ונועד לבדוק את הקשר בין תפיסות ההזדקנות לבין המודעות למחלות הקשורות בהיחלשות המערכת החיסונית של הגוף, בדגש על מחלת השלבקת החוגרת.