מאות מרפאות בכל קופות החולים ברחבי הארץ יציעו בדיקות חינם לרגל שבוע המודעות הלאומי לסרטן העור, שנערך בכל שנה ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן בשיתוף קופת החולים. תושבים מפונים מביתם ייבדקו במרפאה חינמית סמוך למקום שהותם הנוכחי.
זהו כבר העשור הרביעי למבצע הלאומי שעורכת האגודה למלחמה בסרטן, והשנה הוא יערך בשבוע הבא ויכלול גם אפשרות לרכוש בהנחה ניכרת מסנני קרינה בבתי המרקחת של קופות החולים.
הציבור הרחב מוזמן להיבדק בחינם על ידי רופאי עור וכירורגים פלסטיים, לצורך אבחון מוקדם של סרטן העור שבכוחו להציל חיים. יש לציין כי שיעורי ההצלחה של הגילוי המוקדם בישראל הם מהגבוהים בעולם, עובדה המאפשרת עליה בסיכויי הריפוי וירידה דרמטית בתמותה.
על פי הערכת האגודה למלחמה בסרטן, בשנת 2023 אובחנו בישראל כ-2,000 נשים וגברים עם מלנומה ממאירה של העור. כ-60% מהחולים הם גברים וכ-40% הן נשים.
על פי נתוני משרד הבריאות, בשנת 2020 אובחנו בישראל 1,675 חולים חדשים עם מלנומה. רוב מוחלט, העומד על 91.9% מהחולים, אובחן עם גידול בשלב מוקדם. בשנה זו נפטרו 192 נשים וגברים מהמחלה.
בהשוואה בינלאומית בסדר יורד מהמדינה עם השיעור הגבוה ביותר לנמוך ביותר, בשנת 2020 ניצבה ישראל במקום ה-23 מקרב 30 המדינות עם שיעורי ההיארעות (מספר מקרים למאה אלף תושבים) הגבוהים בעולם, ובמקום האחרון מקרב 30 המדינות בשיעורי התמותה. כלומר, בישראל שיעורי התמותה הם הנמוכים בעולם.
בשנת 2019 אובחנו 1,818 חולים חדשים, בשנת 2017 אובחנו 1,798 חולים ולפני למעלה מעשור, בשנת 2013, אובחנו 1,634 ישראלים עם מלנומה ממאירה של העור.
משה בר חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן: "לצד האיום הבטחוני, אנחנו ממשיכים להילחם גם בסרטן העור. בכל חודש מתגלים בישראל כ-167 נשים וגברים עם מלנומה, בכ- 92% מהמקרים מדובר על אבחון בשלב מוקדם מאוד וזה הודות למבצעים השנתיים שלנו עם קופות החולים והפעילות להעלאת המודעות לאורך השנה. לצד חשיבותו הדרמטית של הגילוי המוקדם אשר מפחית תמותה, חיוני עוד יותר למנוע מראש את המחלה. אני מפציר בנשים ובגברים לצמצם את החשיפה. חכמים בשמש הוא מסר מציל חיים גם לאנשים מבוגרים ולא רק לילדים".
ד"ר מרינה לנדאו, מומחית ברפואת עור, מהמרכז הרפואי שמיר, מכבי שירותי בריאות, הוסיפה כי "שימוש נכון במסנני קרינה מפחית את הנזקים של החשיפה לשמש, ובמיוחד את הסכנות לפתח כוויות, סרטן עור ולמנוע הזדקנות מוקדמת של העור. מומלץ להשתמש בתכשירי הגנה רחבי טווח בעלי 30 SPF ומעלה בכמות המומלצת ולהקפיד לחדש מריחה בהתאם להנחיות. במקביל חשוב לזכור כי יש להימנע ככל האפשר מחשיפה לשמש גם אם נעשה שימוש בתכשיר הגנה".
על פי מומחי האגודה למלחמה בסרטן, אנשים שמתוקף עיסוקם או תחביבם נחשפים לשמש לזמן ממושך כמו ימאים, חקלאים, גולשים, שחיינים או מי שעוסק בספורט ימי אחר או עובד בחוץ וחשוף לקרינת השמש, נמצאים בסיכון מוגבר לחלות בסרטן עור. גם מי שנחשף לשמש באופן אינטנסיבי לסירוגין, למשל בסופי שבוע או בחופשות נמצאים בסיכון מוגבר לחלות בסרטן העור.
בקבוצת סיכון לחלות בסרטן העור נמצאים אנשים בעלי מספר רב של שומות, אנשים בעלי עור, שיער ועיניים בהירים, ובעלי נמשים, אנשים שעורם נצרב בקלות בשמש, או שאינו משתזף כלל, מי שבמשפחתו קרובים בעלי נקודות חן מרובות, או כאלו שחלו בסרטן העור, מי שסבל מכוויות שמש מרובות, בעיקר בילדות, אנשים הנוטלים תרופות המדכאות את מערכת החיסון או הסובלים ממחלות המחלישות אותה ואנשים הנוטלים תרופות המגבירות את רגישות העור לקרינת השמש.
האגודה למלחמה בסרטן קוראת לציבור: בואו להיבדק חינם בקופת החולים שלכם במסגרת מבצע שבוע המודעות הלאומי למניעת סרטן העור ולגילויו המוקדם. לתאום תור התקשרו למוקדי קופות החולים. אם לא הצלחתם להגיע ניתן להיבדק כל השנה בתשלום סביר.
נהדר רק שאין תורים אצל אףף רופא !
אין תורים! אתם צוחקים? חינם?