המחקר מספק ראיות חדשות ותורם להבנה טובה יותר של המנגנונים הביולוגיים המושפעים מהתזונה על הבריאות הקוגניטיבית באוכלוסייה המזדקנת. המחקר הובל על ידי מירייה אורפי-סרדה, מרצה וחברה בקבוצת המחקר Biomarkers and Nutritional & Food Metabolomics של הפקולטה לרוקחות ומדעי המזון, המכון לתזונה ובטיחות מזון של אוניברסיטת ברצלונה.
מחקר אירופאי זה הוא חלק מהיוזמה המשותפת המכונה "תזונה בריאה לחיים בריאים". המחקר נמשך שתים עשרה שנים והשתתפו בו 840 אנשים מעל גיל 65, כאשר 65% מהם נשים, באזורי בורדו ודיז'ון בצרפת.
לדברי כריסטינה אנדרס-לקואבה, פרופרסור באוניברסיטת ברצלונה, "במסגרת המחקר תוכנן אינדקס מטבולי תזונתי – המבוסס על סמנים ביולוגיים שהתקבלו מבדיקות הדם של המשתתפים – על קבוצות המזון המהוות חלק מהתזונה הים תיכונית. ברגע שהמדד נבדק, העריכו את הקשר שלו לפגיעה קוגניטיבית".
במחקר נבחרו רמות בסיסיות של חומצות שומן רוויות ובלתי רוויות, מטבוליטים של ״פוליפנולים״ שמקורם באוכלוסיית החיידקים של המעי ופיטוכימיקלים אחרים בסרום. חלק מאינדיקטורים אלה הוכרו כסימנים המעידים על צריכה של קבוצות המזון העיקריות של התזונה הים תיכונית, ובנוסף לכך נתפסים כעומדים מאחורי היתרונות הבריאותיים של התזונה הים תיכונית.