מחקר מצביע על כך שדיאטות עתירות שומן מעודדות יצירה של תאי חיסון מעודדי דלקת במח העצם של עכברים. תוצאות המחקר עשויות לעזור להבנה כיצד דיאטות עתירות שומן מעודדות תהליכים דלקתיים בגוף, שיכולים לתרום להתפתחות תנגודת לאינסולין – סוכרת מסוג 2, וסיבוכים אחרים באנשים עם השמנת יתר.
במצבים של השמנת יתר קיצונית נפוץ לראות פלישה של תאי חיסון מעודדי דלקת – המכונים מונוציטים – לתוך רקמת השומן. עם זאת, מה שמוביל לתופעה מזיקה זו אינו ברור. מח העצם הוא רקמה מיוחדת שמייצרת תאי חיסון רבים, כולל המונוציטים, והוא רגיש מאוד לשינויים בגוף – מדענים הראו בעבר כי תאי השומן במח העצם מתרחבים במהירות בתגובה לתזונה עתירת שומן.
"רצינו לדעת אם רקמת מח העצם מגיבה לתזונה עתירת שומן, והאם תזונה כזו יכולה להגביר סיכון לדלקת שנצפתה בהשמנת יתר", אומרת אמירה קליפ, מדענית בכירה בביולוגיה של התא ב-SickKids, ופרופסור במחלקות לרפואת ילדים, ביוכימיה ופיזיולוגיה באוניברסיטת טורונטו, קנדה. "האם שינויים הנגרמים על ידי דיאטה עתירת שומן במח העצם מובילים לייצור המונוציטים הדלקתיים שפולשים לרקמת השומן אצל אנשים עם השמנת יתר?"
קליפ ועמיתיה מצאו כי עכברים הניזונים מתזונה עתירת שומן מתחילים לסבול מהפרעות מטבוליות בכל גופם וכן במח העצם תוך שלושה שבועות. תאי השומן במח העצם מתרבים ובנוסף מתרחשים שינויים מטבוליים במונוציטים בתאי מח העצם – הם משתמשים בפחות חמצן כדי לפרק סוכר לאנרגיה, וחומצה מצטברת בתאים ובנוזלים הסובבים אותם. ככלל – התאים כושלים בפירוק של סוכרים – תהליך זה קשור לתנגודת לאינסולין וסוכרת.
מה ההגדרה של תזונה עתירת שומן? איפה עובר בגבול בין רמה נאותה של צריכת שומן לבין רמה גבוהה מידי?
באיזה שומן הם הוזנו? כי שמן זרעים מעובד מאוד מעודד יצירה של דלקת בשונה משומן מן החי, לדוגמה.
האם במקביל לשומן קיבלו גם מזון עתיר פחמימות?
אפילו במחקר עצמו (לא רק במאמר המגמתי לעיל) הם לא מציינים את התשובות לשאלות האלה ולכן הסקת המסקנות פה לוקה מאוד בחסר