מחקרים

האם אפשר לחזות כמה מהר יתדרדר חולה באלצהיימר?

מחקר חדש בוחן דרכים לחיזוי המהירות בה יחוו חולים באלצהיימר התדרדרות קוגניטיבית ודמנציה, וכיצד תרופות חדשות לאלצהיימר משפיעות על כך

מחלת אלצהיימר - אילוסטרציה.

מחלת אלצהיימר היא מחלה ניוונית של מערכת העצבים המרכזית המשפיעה בדרך כלל על אנשים בגילאים מבוגרים. היא מאופיינת בהצטברות של משקעים חלבוניים במוח אשר גורמים לירידה קוגניטיבית ודמנציה שמחמירה ככל שהמחלה מתקדמת.

הקצב בו מתרחשת ההתדרדרות הקוגניטיבית שונה בין החולים. הרבה מהחולים באלצהיימר בתחילת המחלה רוצים לדעת למה לצפות מההתמודדות עימה וכיצד היא צפויה להשפיע עליהם בעתיד. רצון זה מדגים את הצורך בפיתוח מודל חיזוי מהימנים שיוכלו לסייע בהבנת המחלה.

במחקר חדש שפורסם בכתב העת Neurology, החוקרים פיתחו מודלים שיכולים לשמש לחיזוי של אותה התדרדרות קוגניטיבית, בהתבסס על מבחן חשיבה וזיכרון. החוקרים אספו נתונים מ-961 חולי אלצהיימר מעל גיל 65. שליש מהחולים היו בעלי התדרדרות קוגניטיבית קלה, ושני-שלישים סבלו מדמנציה קלה. לכל החולים היו משקעים של חלבון העמילואיד במוח – סמן של מוקדם של מחלת אלצהיימר.

החוקרים השוו בין המודל לתוצאות האמת שהתקבלו מהנתונים שאספו במחקר. הם גילו שהמודל יכול לנבא את קצב ההתדרדרות בצורה טובה. עבור מחצית מהאנשים עם ליקוי קוגניטיבי קל ומחצית מהחולים עם דמנציה קלה, ציון המבחן בפועל היה שונה בכ-2 או 3 נקודות מהציון החזוי.

החוקרים קבעו שאדם היפותטי עם ליקוי קוגניטיבי קל, ורמה מסוימת של משקעי עמילואיד צפוי להגיע לשלב של דמנציה בינונית לאחר שש שנים. טיפול תרופתי יכול להפחית את שיעור הירידה ב-30%, כך שאותו אדם יחווה דמנציה בינונית רק לאחר 8.6 שנים.

החוקרים מקווים שהרופאים יוכלו לנצל את המודל כדי לשקף לחולים טוב יותר את אופי המחלה, אופן התקדמותה ומה יידרש מהם כדי להתמודד עימה בעתיד.

 

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
0:00
0:00