נגיף הלסה (Lassa), הוא וירוס שמקורו במערב אפריקה, והוא עשוי לגרום למחלה קשה שנקראת "קדחת לסה". כיום אין חיסון כנגד הנגיף, ומאות אלפים נדבקים בו מידי שנה. קדחת לסה מועברת לבני אדם דרך מזון או מים מזוהמים. לעיתים המחלה קלה ואינה סימפטומטית, אך אנשים מסוימים יפתחו חום, דימום קשה וכשל איברים תוך שבועיים. ארגון הבריאות העולמי ממקם את קדחת לסה בראש סדר העדיפויות מבחינת מחקר ופיתוח של חיסון מאחר שהיא בעלת פוטנציאל גבוה לייצר משבר בריאותי ברמה העולמית.
במשך עשרת השנים האחרונות פרופסור לואיס מרטינז-סוברידו עם פרופסור חואן קרלוס דה-לה-טורה עמלים על פיתוח חיסון לנגיף, וייתכן כי הגיעו כעת לפריצת דרך משמעותית.
החוקרים התמקדו בפיתוח חיסון חי מוחלש, אשר מכיל גרסה חיה אך לא מסוכנת של הנגיף. "חיסון חי מוחלש יכול להציע הגנה רחבה וארוכת טווח מכיוון שהמערכת החיסונית של הגוף שלך עוברת אימון שמאפשר לה לזהות את הנגיף כולו – לא רק חתיכה אחת קטנה ממנו", אמר פרופסור מרטינז-סוברידו.
במאמר שתוצאותיו פורסמו בכתב העת npj Vaccines, החוקרים הדגימו את פרופיל הבטיחות הגבוה של הנגיף המוחלש. הם הראו שהוא לא יכול להתרבות בקצב מהיר ושאינו מסוגל לגרום למחלה.
דרישה מרכזית עבור כל חיסון חי מוחלש היא לוודא שהוא לא יכול לחזור לצורתו המקורית או להתערבב יחד עם זני וירוסים אחרים ולגרום למחלות. החוקרים הצליחו להוכיח זאת במחקר לאחר שבחנו 50 שרקנים שמחציתם חוסנו על ידי החיסון החדש. לאחר חשיפה למינון קטלני של הנגיף, השרקנים המחוסנים לא חלו ולא הראו תופעות לוואי.