המיקרוביום הוא קהילה אקולוגית של מינים שונים של חיידקים, וירוסים, פטריות ועוד, החיים בגוף האדם. מרכיבי המיקרוביום מקיימים אינטראקציה עם תאי הגוף. כיום, ישנן תיאוריות רבות המראות קשר בין המיקרוביום במעי לבין התפתחות של מחלות שונות כמו קרוהן וקוליטיס כיבית.
במחקר חדש שפורסם בכתב העת Nature Communications, הצליחו החוקרים לפתח כלי טכנולוגי חדש שיכול לבחון את בריאות המקרוביום. הם הראו דיוק של לפחות 80% בהבחנה בין אנשים בריאים לבין אנשים עם רקע של מחלה כלשהי. הפיתוח נעשה על ידי ניתוח פרופילי מיקרוביום של המעי ביותר מ-8,000 דגימות שנלקחו מחולים במחלות שונות.
החוקרים קראו לפרי עבודתם "אינדקס הבריאות של מיקרוביום המעי 2". באמצעותו הם יכלו לזהות שינויים עדינים מאוד ברמת הבריאות של המעי. "הפיתוח שלנו לא נועד לאבחן מחלות ספציפיות אלא לשמש מדד בריאותי פרואקטיבי", אומר ד"ר ג'איון סונג, ממובילי המחקר.
המודל שבנו החוקרים מזהה את הרכיבים השונים שמהווים את המיקרוביום במעי של האדם ממנו נלקחה הדגימה. בשלב הבא הם מבצעים השוואה שמאפשרת לקבוע עד כמה הדגימה דומה למיקרוביום של אדם בריא. למיקרוביום המעי תפקיד מכריע בעיכול, בחילוף החומרים ובתפקוד מערכת החיסון, וחוקרים מוצאים שחוסר איזון במיקרוביום של המעי יכול להיות קשור למחלות כרוניות שונות.
ד"ר סונג וצוותו מתכננים להמשיך ולפתח את המחקר. הם מעוניינים להרחיב את מערך הנתונים, כך שיכלול מגוון רחב יותר של דגימות מיקרוביום מאוכלוסיות מגוונות, וישפר את הדיוק ואת יכולת הניבוי להתפתחות מחלות שונות.