מחקרים

האם חלב עזים באמת מרפא אפטות בפה?

קיימת דעה רווחת בישראל שחלב עזים עוזר בריפוי פצעים בחלל הפה, בעיקר כזה שאינו מפוסטר, המגיע ישירות מעטין העז. האם יש בכך ממש?

עזים. אילוסטרציה

הופעת פצעים בחלל הפה היא מצב שכיח למדי, בעיקר בילדים. הגורמים המרכזיים לכך הן דלקת אפטוטית חוזרת (Recurrent Aphthous Stomatitis) או מחלות ויראליות כתוצאה מהדבקה ראשונית בהרפס סימפלקס (Primary Herpetic Gingivostomatitis) או מחלות בשם הרפאנגינה (Herpangina) ומחלת הפה והגפיים (Hand, Foot and Mouth Disease) שנגרמות מקבוצת וירוסים בשם אנטרו-וירוסים (Enteroviruses). גם מבוגרים עלולים לסבול מפצעים בפה מאותן סיבות, אך התחלואה בילדים ובעיקר בתינוקות ובפעוטות עלולה להיות מורכבת יותר בגלל הקושי לאכול ולשתות.

קיימת דעה רווחת בישראל שחלב עזים עוזר בריפוי פצעים בחלל הפה, בעיקר כזה שאינו מפוסטר, המגיע ישירות מעטין העז. שכיח מאוד לשמוע על קרוב משפחה רחוק או מכר של השכנה שסבל מפצעים בפה ושלאחר "שפריץ" חלב עזים ישירות לחלל הפה נרפא מהם במהירות.

האם יש בכך ממש?

כידוע, הרפואה המערבית מבוססת על מידע הנאסף ממחקרים מדעיים בשילוב המלצותיהם של גורמי מקצוע בעלי ניסיון קליני רב. חיפוש במאגרי המידע הרפואיים המובילים מראה שלא פורסמו בספרות הרפואית מחקרים מדעיים, מבוססים ושעברו הערכת עמיתים, בנושא סגולות הרפוי של חלב עזים לפצעים ולדלקות בפה. אמנם "תרופות סבתא" ותרופות מסורתיות רבות לא נבדקו באופן מדעי ועדיין אין מניעה מלנסות להיעזר בהן, אך הבעיה בשימוש בחלב עזים, אינה נעוצה בהיותו חסר ביסוס מדעי, אלא בסיכון הגלום בשימוש באמצעי זה כשאינו מפוסטר.

פסטור הוא תהליך הכולל חימום מהיר של נוזל ולאחריו קירור מהיר שמטרתו העיקרית השמדה של חיידקים ומיקרואורגניזמים מזיקים אחרים שעלולים להימצא בו. בהיעדר פסטור של החלב, קיים סיכוי ממשי לנוכחות של חיידקים בתוכו שעלולים לגרום לתחלואה, בעיקר באוכלוסיות סיכון בהן, נשים בהריון, תינוקות ופעוטות, קשישים ובעלי מערכת חיסון מוחלשת. דוגמה לחיידק מזיק כזה הוא ברוצלה (Brucella) שעלול לגרום לברוצלוזיס, מחלה קשה בעלת סיכון לתמותה.

אז מה כדאי ונכון לעשות בעת הופעת פצעים בחלל הפה?

הכי חשוב לגשת בהקדם אל רופא/ת הילדים או המשפחה או אל מומחה/ית ברפואת הפה לצורך אבחון והתאמת טיפול. בחלק מהמחלות הויראליות אף יש טיפול תרופתי ייעודי שיכול להקל ולקצר את משך התחלואה באם הוא ניתן בתחילת המחלה.

האם ניתן להיעזר בחלב עזים כשיש פצעים בפה?

אמנם אין ביסוס מדעי באשר לסגולות הריפוי של חלב עזים אך יש לו ערכים תזונתיים רבים ועל כן אין שום מניעה מלצרוך אותו ובלבד שהחלב שעבר פסטור בתהליך מבוקר.

 

 

 

ד"ר איילת זלוטוגורסקי-הורביץ, מומחית לרפואת הפה, ביחידה לכירורגיית פה, לסתות ובלוטות הרוק בא.ר.ם, המרכז הרב-תחומי לרפואת אף אוזן גרון.

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו
0:00
0:00